Jednogarnkowe warzywne curry
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 204 kcal |
Białko | 4,7 g |
Tłuszcz | 16,5 g |
Węglowodany | 7,3 g |
Składniki
- 500 g mleczka kokosowego
- 200 g brokułu
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- po łyżeczce: chilli, pieprz ziołowy, kumin, cynamon, curry (czerwone i żółte)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są idealne gdy brakuje czasu na systematyczne przyrządzanie wymyślnych potraw. Proste w wykonaniu, nie wymagają idealnego trzymania się przepisu i pozwalają na uruchomienie kulinarnej wyobraźni.
Curry można przyrządzić na wiele sposobów. Z wieloma dodatkami i w różnych wersjach. Nasza jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna, pełna warzyw i dobrego białka w postaci czarnej ciecierzycy – tylko się zajadać 🙂
W tym tygodniu cierpimy na ogromny brak czasu, więc by zabezpieczyć się przed głodem przygotowaliśmy WIĘKSZĄ wersję, którą będziemy jedynie urozmaicać różnymi dodatkami: komosa ryżowa, dziki ryż, ryż jaśminowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty penne
Warzywne curry – jednogarnkowe danie na szybko
Warzywne curry – WYKONANIE:
- Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę
- Smaż ok 2-3 minut, po czym dodaj wszystkie przyprawy i sos sojowy
- Dodaj surowego brokuła rozdrobnionego na mniejsze różyczki i paprykę pokrojoną w paski
- Smaż ok 5 minut
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż ok 3 minut, dodaj pokrojoną w plastry cukinię.
- Zalej mleczkiem kokosowym, gotuj ok 10 minut, na koniec dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
- Jeżeli danie jest zbyt gęste dodaj wrzątku
Podana kcal jest bez dodatków (tj. bez ryżu i komosy)
Warzywne curry – Wersja z komosą ryżową
Warzywne curry – Wersja z czerwonym ryżem
Wraz z curry gotowałam krem z brokułu i zielonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego – dania na 5 dni, a całość zajęła 30 minut – dla chcącego nic trudnego 🙂
SMACZNEGO