Malinowa galaretka – naturalna bez barwników i konserwantów
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 152 kcal |
Białko | 5,5 g |
Tłuszcz | 6 g |
Węglowodany | 20,5 g |
Składniki
- 400 g mrożonych malin (2 kubki)
- 2 łyżki chia
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki agar agar
- woda
Właśnie kończymy ostatnie zapasy owoców lata, to dzięki rodzicom i ich miłości do opieki nad drzewami i krzewami owocowymi, a także mnóstwem różnych warzyw możemy cieszyć się naturalnymi smakami nawet zimą. Niestety nasZ asortyment malin powoli się już kończy, więc wykorzystujemy je do najbardziej wyszukanych i prostych pomysłów.
Jeżeli lubisz galaretki, to ten przepis jest dla Ciebie. Powstał z potrzeby dodania słodkiego deseru do całodziennego menu, deseru bogatego w dobre składniki, słodkiego i pysznego. Tak więc do malin dodałam chia i siemienia wzbogacając posiłek o potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe OMEGA 3.
Jak widać nie zawsze owoce musimy jeść w formie surowej, w koktajlu, cieście czy owsiance. Pozwólmy odetchnąć Panu dr Oetker i sami zróbmy pyszną galaretkę :)
Deser jest niskokaloryczny, więc bez obaw mogą go zajadać osoby będące na dietach redukcyjnych
Malinowa galaretka
WYKONANIE
- Mrożone owoce umieść w rondelku, dodaj ksylitol i odrobinę gorącej wody
- Gotuj do momentu zawrzenia, zmiksuj za pomocą blendera na gładki mus
- Rozpuść w niewielkiej ilości wody agar agar i dodaj do galaretki, ponownie zmiksuj i wstaw na palnik
- Mieszaj do momentu zagotowania, wyłącz palnik i po chwili dodaj siemię i chia
- Przelej do misek i pozostaw do wystygnięcia
Do deseru możesz dodać śmietankę kokosową, świeże owoce, orzechy czy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą – wszystko zależy od Twoich preferencji i doboru makro składników w diecie.
SMACZNEGO