Słodkie czekoladowe brownie z buraków
23 lutego 2018
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie, 16 porcji
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 205 kcal |
Białko | 4 g |
Tłuszcz | 9 g |
Węglowodany | 25,2 g |
Składniki
- na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
- 800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 5 bardzo dojrzałych bananów
- 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
- ciepła woda
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 200 g gorzkiej czekolady
Kolejny pomysł na fit ciasto, w pełni roślinne bo z buraków i bananów. Bez dodatkowego cukru, bez glutenu i jaj, a więc idealne dla alergików i wegan.
Świetnie smakuje do porannej kawy lub jako posiłek po treningowy, idealne na wynos 🙂
Zapraszam po przepis:
Brownie z buraków słodzone bananami
WYKONANIE:
- Buraki ugotuj w skórce (dzięki temu zachowasz cenne witaminy) do miękkości
- Obierz, pokrój na mniejsze kawałki
- Dodaj do buraków rozpuszczony olej kokosowy i czekoladę (w kąpieli wodnej połącz oba składniki)
- Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wodą na ok 5-7 min w celu wytworzenia klejącego żelka
- Zmiksuj buraki z olejem i czekoladą, dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj
- Do masy dodaj żelek z siemienia lnianego i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj
- Przelej do foremki i wstaw do piekarnika – piecz w 170 stopniach przez 40 minut
Jeżeli użyjesz większej formy lub odejmiesz 1/3 ilości składników to ciasto będzie niższe, co dla brownie jest wskazane 🙂
Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, kakaowo bagniste, czuć słodycz bananów, która idealnie komponuje się z burakiem sprawiając, iż jest niewyczuwalny 🙂
SMACZNEGO