Hummus z wędzoną papryką
21 grudnia 2017
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 78,5 kcal |
Białko | 3,2 g |
Tłuszcz | 5 g |
Węglowodany | 5 g |
Składniki
- 100 g ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
- sok z cytryny
Wędzona papryka to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia, toteż jako, że stawiam nadal na rośliny przygotowuję hummus z jej użyciem – będzie jeszcze jeden, ale narazie smak jest tajemnicą 🙂
Wędzona papryka doskonale podbija smak tej cudownej pasty, koniecznie spróbuj!
Hummus z wędzoną papryką
WYKONANIE:
- Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski,
- Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę
- Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.
Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni
Smacznego
Polecam również inne wersje hummusu:
Z CZARNEJ CIECIERZYCY
HUMMUS Z CZARNUSZKĄ
Wszystkie przepyszne 🙂