Menu

Fit pizza na spodzie z kalafiora

2 stycznia 2018
Fit pizza na spodzie z kalafiora
Czas przygotowania: 60 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 484 kcal
Białko 19,15 g
Tłuszcz 29,75 g
Węglowodany 32,15 g

Składniki

  • 100 g nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka agar agar
  • zimna woda
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z cytryny
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżeczka: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
  • 4 łyżki domowego ajwaru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki tartej mozarelli
  • 10 zielonych oliwek
  • kapary
  • rukola

No dobrze, jej przygotowanie jest czasochłonne, ale warte całej pracy i zaangażowania.

Na wege serek miałam już ochotę od dawna, a że po świętach zostało nam sporo nerkowców to żal było nie spróbować. Przepis na wege mozarellę nie jest naszego autorstwa, więc podaję źródło będące naszą inspiracją  KLIK! Samą pizzę z kalafiora robimy dość często. Wcześniej była robiona z parmezanem, dziś z wegańską mozarellą 🙂

Do rzeczy! zapraszam po przepis 🙂

 

Fit pizza na spodzie z kalafiora z wegańską mozzarellą

 

 

WYKONANIE MOZARELLA:

  1. Nerkowce zalej ciepłą wodą i odstaw na 12h.
  2. Przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę – bez grudek, dodaj wodę z moczenia, kontroluj konsystencję
  3. Przełóż masę do garnka, dodaj sól, cytrynę  i gotuj ciągle mieszając do momentu odparowania wody, ok. 10 minut.
  4. Dodaj agar agar, płatki drożdżowe  i dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Masę przełóż do misy z bardzo zimną wodą i zostaw na 20 minut
  6. Przełóż do foremki/ foremek (u nas papilotki od muffinek) i schowaj do lodówki na 2-3 godziny

 

 

 

WYKONANIE SPÓD PIZZY:

  1. Zalej mielone siemię lniane gorącą wodą i odczekaj do momentu stworzenia klejącej papki
  2. Kalafior zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw. Odciśnij nadmiar wody i dodaj pozostałe składniki:pieprz, sól, rozmaryn, tymianek, startą mozarellę
  3. Dokładnie wymieszaj, dodaj papkę z siemienia lnianego, wymieszaj.
  4. Wyłóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem i uformuj pizzę – u nas prostokąt.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut (wierzch musi być lekko zarumieniony)
  6. Wyjmij pizzę z piekarnika i posmaruj domowym ajwarem/ ketchupem/ sosem pomidorowym
  7. Ułóż plastry mozzarelli i posyp oliwkami i kaparami, posyp resztą tartej mozzarelii
  8. Piecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia „sera”
  9. Wyjmij z piekarnika i udekoruj rukolą

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)