Menu

Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię

23 grudnia 2017
Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię
Przepis na 6 porcji, jedna zawiera:
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 196 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 31 g

Składniki

  • 100 g ciecierzycy
  • 180 g suszonej śliwki (3 garście)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski (możesz użyć również ciecierzycy ugotowanej - gramatura ugotowanej ok 240g)
  2. Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski
  3. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, olej rzepakowy
  4. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.  Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.  
  5. Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni
  6. *** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek

Uwielbiam hummusy! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, pikantnie, jak tylko sobie wymarzysz. Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką – przepyszny i pasuje do kanapek, naleśników, gofrów i do chrupiących warzyw z pikantnymi przyprawami.

Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych (i nie tylko) śniadań.

 

 

Szukasz roślinnych przepisów na święta (i nie tylko)? Sprawdź mojego ebooka!

Świąteczne Przepisy na Paliwo z Roślin

 

Udanego świętowania! 🙂

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)