Hummus z suszoną śliwką – nie tylko na wigilię
23 grudnia 2017
Przepis na 6 porcji, jedna zawiera:
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 196 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 7 g |
Węglowodany | 31 g |
Składniki
- 100 g ciecierzycy
- 180 g suszonej śliwki (3 garście)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki pasty tahini
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę zalej wrzątkiem i mocz ok 10h, następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski (możesz użyć również ciecierzycy ugotowanej - gramatura ugotowanej ok 240g)
- Śliwki zalej gorącą wodą i mocz 30 minut, przełóż do miski
- Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, olej rzepakowy
- Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.
- Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni
- *** jeżeli pasta będzie zbyt sucha dodaj wody z moczenia śliwek
Uwielbiam hummusy! Uwielbiam eksperymenty z tą pastą w formie różnorodnych dodatków. Możesz go zrobić na słodko, wytrawnie, pikantnie, jak tylko sobie wymarzysz. Dziś pierwszy eksperyment z świątecznym wydaniem hummusu z suszoną śliwką – przepyszny i pasuje do kanapek, naleśników, gofrów i do chrupiących warzyw z pikantnymi przyprawami.
Na pewno będzie idealnym dodatkiem do świątecznych (i nie tylko) śniadań.
Szukasz roślinnych przepisów na święta (i nie tylko)? Sprawdź mojego ebooka!
Udanego świętowania! 🙂