Menu

Odpicowana tofucznica zmieniająca życie

14 listopada 2020
Odpicowana tofucznica zmieniająca życie
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 360,5 kcal
Białko 28,7 g
Tłuszcz 17,4 g
Węglowodany 25,6 g

Składniki

  • 180 g tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • sól kala namak, pieprz, kurkuma, chili - do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • pomidorki koktajlowe
  • dowolne kiełki (tutaj kiełki słonecznika)

Kiedyś unikałam wykorzystywania nazewnictwa zarezerwowanego dla osób prowadzących standardową dietę mięsną, podczas nazywania roślinnych przepisów bez mięsa i nabiału. Ale czasami się po prostu nie da! Zresztą, nazywajmy wszystko jak chcemy 🙂 Mamy pełną dowolność smaku, wyobraźni, zachcianek i składników – bardzo proszę 🙂

Bo…. jak i jakie znaleźć inne określenie na tofucznicę? Jajecznica bez jajek? No weź  🙂 To musi być po prostu TOFUCZNICA!

Czemu to tofu nie smakuje?

Wielokrotnie w podcastach opowiadam o swojej pierwszej przygodzie z tofu – fuuu! Smakuje jak chusteczka! Okropna, mokra chusteczka! Ale gadałam głupoty! 🙂 Tofu jest wspaniałe, ale trzeba je poskromić. Zawsze, każdemu składnikowi i potrawie daje „kilka podejść”. Chcę wykorzystać jego walory i możliwości na 100% i wiesz co? Całkiem nieźle mi to wychodzi 🙂

Tofucznica odmienia tofu!

Obecnie TOFU uwielbiam pod wieloma postaciami. Na słodko, słono, pikantnie i w ziołach, piekę je, smażę, blenduję, jem na zimno i surowo – w każdej propozycji może być ekstra. Ale w formie tofucznicy to po prostu smakowe, roślinne niebo 🙂 Serio, jak bum cyk cyk! Czemu ta tofucznica odmienia życie? Bo uczy Cię wykorzystywania przypraw, płatków drożdżowych i przede wszystkim warzyw – naprawdę tutaj jest pełna dowolność 🙂

 

Poznaj mój przepis na przepyszną

Tofucznicę z warzywami i płatkami drożdżowymi

 

WYKONANIE tofucznicy:

  • Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę
  • Dodaj pokruszone w palcach tofu, dolej wodę lub bulion warzywny
  • Kiedy tofu wchłonie płyn dopraw kurkumą, pieprzem, solą kala namak i sosem sojowym
  • Po 2-4 minutach pomidory koktajlowe (możesz je wcześniej przekroić na pół)
  • Na koniec posyp tofucznicę płatkami drożdżowymi (naprawdę odmieniają jej smak!), dokładnie wymieszaj
  • Podaj z kiełkami i ulubionym pieczywem (wskazówka: możesz zrobić z niego grzanki)

SMACZNEGO!

*dodatki (u mnie pomidory i kiełki) są uzależnione od Twoich preferencji, ale dodatek warzyw to OBOWIĄZEK  🙂

 

I co? Przekonałam Cię do tofu? Smakuje? Tofucznica jest ekstra, prawda? 🙂 Podziel się w komentarzu swoimi wrażeniami 🙂

 

Sprawdź smaczne, wartościowe i proste w wykonaniu diety roślinne:

Dieta fleksitariańska całoroczna

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)