Menu

Risotto ze szparagami w wersji wegańskiej

9 lipca 2021
Risotto ze szparagami w wersji wegańskiej
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 543 kcal
Białko 20 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 92 g

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonych szparagów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 cm kawałek papryczki chilli
  • 80 g ryżu arborio
  • ½ cytryny
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki napoju sojowego fortyfikowanego
  • Sól, pieprz do smaku

Szparagi to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. To zdecydowane królowe wegan! Są obłędne! Nie może ich zabraknąć w wegańskiej, wegetariańskiej i roślinnej kuchni. Smakują podane w najprostszy sposób – ugotowane, skropione oliwą i oprószone solą. Ale… w risotto… ach! Głębia smaku, obłęd dla kubków smakowych! W połączeniu z pikantną i cytrynową nutką, ugaszoną serowym smakiem płatków drożdżowych dają kompletne danie, które sprawi, że każdej wiosny będziesz wypatrywać szparagów w sklepie. Zatem do dzieła, spróbuj wegańskiej wersji risotto ze szparagami i daj znać jak smakowało – bo przecież tankujesz paliwo z roślin, prawda? 🙂

Aromatyczne risotto – w czym tkwi sekret?

Risotto to jedno z najprostszych dań, które przygotujesz bez problemu we własnym domu. Największą tajemnicą udanego risotto jest jakość składników. Bez odpowiedniego ryżu, chrupiących warzyw, aromatycznego bulionu i bez płatków drożdżowych lub parmezanu – w wersji wegetariańskiej – możesz zapomnieć o pysznym risotto. To będzie poprawna wersja risotto. Być może kilka razy właśnie poprawne risotto będzie Twoim dziełem, ale wraz z wprawą przejdziesz na mistrzowski poziom i zostaniesz risotto masterem/ką 🙂

Jak zrobić wegańskie risotto?

Tak, najprostszym zweganizowaniem risotto jest zamiana parmezanu na płatki drożdżowe nieaktywne. Płatki drożdżowe to zamiennik, często stosowany w wegańskiej kuchni. Nadaje potrawom smak serowy, zawiera sporo białka, wapnia, minerałów i witamin. Dodatkowo spaja składniki dania i tworzy gęsty sos. Wegańska kuchnia nie istnieje bez płatków drożdżowych.

Pikantne risotto ze szparagami i cytrynową nutą w wersji wegańskiej

WYKONANIE:

  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi
  • Smażymy krótko. Zdejmujemy szparagi z ognia i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek w plasterki i cieniutkie plasterki papryczki chili. Smażymy do momentu aż cebula i czosnek nabiorą brązowego koloru, a chili lekko się przypali.
  • Wsypujemy całość ryżu i podlewamy szklanką bulionu (gdy będziemy gotować bulion dodajemy do niego kawałki papryczki chili – ale odrobinę – będzie wtedy miał ostry posmak, co wzbogaci risotto). Mieszamy ryż i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu.

Czas na spróbowanie! 🙂

  • Uważamy by nie przypalić ryżu, bulion dodajemy po szklance (w zależności od wielkości naczynia w którym gotujemy risotto).
  • Po ostatniej porcji bulionu dodajemy rozrobione w kubku płatki drożdżowe wraz z mlekiem, mieszamy dokładnie. Na koniec, przed podaniem, dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy.
  • Wrzucamy szparagi do ryżu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz.

Jak ulepszyć wegańskie risotto ze szparagami?

Wskazówki:

  • Ta propozycja wegańskiego risotto to feeria smaków. Ostry – dzięki papryczce chili, słodki – dzięki dodatku napoju sojowego, kwaśny – dzięki cytryny i serowy – dzięki płatkom drożdżowym.
  • Płatki drożdżowe możesz zamienić klasycznie na parmezan, dodaj go po przełożeniu dania na talerz.
  • Ryż po ugotowaniu musi być kleisty, o wyraźnym „mlaskającym” dźwięki w czasie nakładania go łyżką na talerz.

 

Poznaj wspaniałe diety roślinne, które dla Ciebie przygotowałam:

Dieta wegańska całoroczna

 

Dieta wegetariańska całoroczna

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)