Risotto ze szparagami w wersji wegańskiej
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 543 kcal |
Białko | 20 g |
Tłuszcz | 13 g |
Węglowodany | 92 g |
Składniki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- szparagi zielone - 100 g
- cebula - 1/2 sztuki
- czosnek świeży - 1 ząbek
- papryczka chilli - 5 cm kawałek
- ryż arborio - 80 g
- cytryna - ½ sztuki
- bulion warzywny - 450 ml
- płatki drożdżowe - 3 łyżki
- napój sojowy fortyfikowany - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz czarny - do smaku
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię.
- Smażyć przez chwilę. Usmażone szpragi przełożyć do miseczki.
- Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chilli w plasterki.
- Dodać na patelnię, smażyć do momentu aż cebula i czosnek nabiorą brązowego koloru, a chili lekko się przypali.
- Wsypać ryż i wlać szklankę bulionu. Co jakiś czas mieszać i dodawać po szklance płynu, aż ryż wchłonie go w całości.
- W szklance rozmieszać mleko z płatkami drożdżowymi. Dodać do risotto, wymieszać.
- Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć sok.
- Zdjąć risotto z palnika, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Dodać do ryżu szparagi, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Risotto ze szparagami, to jedno z moich ulubionych wiosenno-letnich dań. Uwielbiam szparagi! Nie może ich zabraknąć w wegańskiej, wegetariańskiej i roślinnej kuchni.
Świetnie smakują przygotowane w najprostszy sposób – ugotowane, skropione oliwą i oprószone solą.
Co dopiero w risotto! W połączeniu z pikantną i cytrynową nutką, ugaszoną serowym smakiem płatków drożdżowych sprawią, że każdej wiosny będziesz wypatrywać szparagów w sklepie.
Risotto ze szparagami – w czym tkwi sekret?
Risotto to jedno z najprostszych dań, które przygotujesz bez problemu we własnym domu. Największą tajemnicą udanego risotto jest jakość składników. Bez odpowiedniego ryżu, chrupiących warzyw, aromatycznego bulionu i płatków drożdżowych lub parmezanu – w wersji wegetariańskiej – możesz zapomnieć o pysznym risotto.
Jak zrobić wegańskie risotto?
Najprościej zamienić parmezan na płatki drożdżowe nieaktywne. Nadają potrawom smak serowy, zawierają sporo białka, wapnia, minerałów i witamin. Dodatkowo spajają składniki dania i tworzą gęsty sos. Wegańska kuchnia nie istnieje bez płatków drożdżowych.
Risotto ze szparagami i cytrynową nutą w wersji wegańskiej
- Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan – dodaj go po przełożeniu dania na talerz.
- Ryż po ugotowaniu musi być kleisty, o wyraźnym „mlaskającym” dźwięku, w czasie nakładania go łyżką na talerz.
Smacznego!
Poznaj wspaniałe diety roślinne, które dla Ciebie przygotowałam: