Menu

Wysokobiałkowe ciasto czekoladowe dla sportowców

26 lipca 2021
Wysokobiałkowe ciasto czekoladowe dla sportowców
Czas przygotowania:15 minut + 45 minut pieczenia
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 408,4 kcal
Białko 23,2 g
Tłuszcz 11,4 g
Węglowodany 58,5 g

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 6 bardzo dojrzałych bananów
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki napoju sojowego
  • ½ szklanki erytrolu/ ksylitolu + 2 łyżki mielonego do posypania ciasta
  • 300 g świeżych truskawek

Nie znam osoby, która nie lubi od czasu do czasu przekąsić słodkiego czekoladowego wypieku. Coś słodkiego nie musi oznaczać czegoś niezdrowego. Może to być naprawdę dobrej jakości ciastociasteczka, deser stworzone z dobrych jakościowo składników.

Sportowcy potrzebują nie tylko dobrych jakościowo treningów, ale również dobrej jakości paliwa (oczywiście, że z roślin), by móc zachować pełną adaptację do kolejnych wyzwań fizycznych, poprawić regenerację i czasem ot tak, sprawić sobie przyjemność. Zatem, dania z wysoką zawartością protein są bardzo chętnie wybierane przez wszystkich zawodników, niezależnie od sportowej dyscypliny.

Dlatego też, przepis na proteinowe ciasto jest dedykowany właśnie sportowcom na dietach roślinnych – wegańskich, wegetariańskich lub po prostu sportowcom, którzy lubią wartościowe słodycze wysoko białkowe i nie szufladkują swojej diety 🙂

Proteinowa rozkosz dla sportowców, czyli czekoladowe ciasto z truskawkami i dużą ilością białka

Wykonanie proteinowego ciasta czekoladowego z truskawkami:
  • Suche produkty przesiej do miski.
  • W drugiej misce rozdrobnij za pomocą widelca (lub blendera) dojrzałe banany.
  • Do bananów dodaj erytrol/ ksylitol (zdrowszy zamiennik cukru), wlej olej i mleko sojowe, dokładnie wymieszaj.
  • Powoli przesiej do miski wszystkie sypkie produkty, połącz za pomocą drewnianej szpatułki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, góra- dół.
  • Masę przelej do kwadratowej foremki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto i ułóż na górze umyte i pokrojone owoce, niektóre lekko dociśnij by znalazły się na różnych głębokościach ciasta – będą ładnie wyglądać po upieczeniu.
  • Piecz ciasto przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do wystudzenia i posyp pudrem z ksylitolu/ erytrytolu
Wskazówki do wykonania proteinowego ciasta czekoladowego:
  • Jeśli nie masz truskawek, to możesz użyć do przepisu na ciasto proteinowe innych letnich owoców: malin, jagód, borówek, wiśni lub czereśni. 
  • Posypkę z pudru możesz zastąpić roztopioną gorzką czekoladą.
  • Dodatkowo wysoka ilość węglowodanów w jednej porcji odnowi zapasy glikogenu i przygotuje do kolejnych treningów – prawdziwe PALIWO Z ROŚLIN! 🙂
  • 1 kawałek ciasta zawiera ponad 20g białka, czyli porcję, która wspomoże odbudowę tkanki mięśniowej

 


 

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

 

Szukasz więcej smacznych przepisów? Sprawdź diety, które dla Ciebie przygotowałam:

Dieta fleksitariańska całoroczna

 

Smacznego! Daj znać, który przepis jest Twoim ulubionym! 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)