Menu

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu

19 lipca 2021
Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 625 kcal
Białko 41,4 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 76 g

Składniki

  • Garść makaronu spaghetti (50 g)
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 2 małe marchewki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • ½ białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jesteś na diecie wegańskiej i nadal wątpisz w to, że możesz dostarczyć odpowiednie ilości białka tylko z roślin?

Inni sugerują Ci, że tankowanie paliwa z roślin = niedobory białka i składników mineralnych?

No weź 🙂 Rośliny to samo dobro! Sprawdź przepis na wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu i przekonaj się ile dobrego może zawierać w sobie danie składające się tylko i wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu – bez mięsa, a pokocha je mięsożerca!

Danie prócz tego, że zawiera ponad 40 g białka w jednej porcji, wykonuje się super szybko i jest naprawdę proste, to zapewnia również:

  • połowę dziennego zapotrzebowania na żelazo, potas, wapń i magnez, a także witaminę C, E i K
  • 100 % zapotrzebowania na mangan, miedź, witaminę A.

Tankuj paliwo z roślin, to najlepsze co możesz zrobić dla swojego zdrowia 🙂

WYKONANIE wegańskiego spaghetti:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, wrzuć na patelnię pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smaż przez kilka minut często mieszając aby nie przypalić składników. Dodaj tartą na grubych oczkach marchew i smaż przez moment.
  • Tofu pokrusz w dłoniach lub za pomocą widelca i dodaj na patelnię, po 2 minutach dodaj sos sojowy i smaż do zrumienienia.
  • W tym czasie zagotuj wodę w garnku do momentu wrzenia, wrzuć makaron, ugotuj aldente.
  • Do tofu dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj, zalej passatą pomidorową, często mieszaj i utrzymuj na ogniu przez 5-7 minut.
  • W tym czasie na osobnej patelni podpraż płatki drożdżowe do momentu ich zarumienienia.
  • Odcedź makaron, wyłącz patelnię z tofu, dodaj makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż danie na talerz, posyp prażonymi płatkami drożdżowymi i dodaj listki świeżej bazylii.

Wskazówki do przygotowania wegańskiego spaghetti:

  • Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan, jest równie cennym produktem
  • Jeśli nie lubisz wędzonego tofu to możesz zamienić je na naturalne lub wykorzystać granulat sojowy
  • Zamiast passaty możesz też użyć świeżych pomidorów, ale przygotowanie dania jest wtedy bardziej wymagające

 

SMACZNEGO!

 

Sprawdź również inny przepis na spaghetti:

SPAGHETTI W DIECIE SPORTOWCA

 

Którą wersje wybierasz dla siebie?

  • Spodobał Ci się przepis na spaghetti z aromatycznym tofu?
  • Podziel się z innymi wysyłając im link!
  • Smacznego tankowania paliwa z roślin!

 

Szukasz przepisów i pomysłów kulinarnych, które wykorzystasz w sporcie?

Przeczytaj również:

Sprawdź diety i e-booki:

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)