Gofry już dawno nie gościły na naszych talerzach. Całe lato dominują u nas owoce, jednak wraz z pojawieniem się w sklepach bobu ten występuję równie często jak truskawki, borówki, czy pomidory malinowe 🙂
Bezglutenowe gofry powstały z racji na potrzebę wykorzystania słoika, w którym od dłuższego czasu zalegała mąka gryczana 🙂 (w końcu najlepsze pomysły dzieją się przez kuchenne czary-mary). Dodatek siemienia i babki plesznik sprawił, że są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie na wytrawnie.
Smak gryki może równie dobrze komponować się z serkiem z nerkowców czy truskawkami, jednak w połączeniu z PASTĄ Z BOBU jest eksplozją smaków dla kubków smakowych. By skomponować dobrze kolory dodałam odrobinę kukurydzy (przydałby się jeszcze pomidor).
Jest to pełnowartościowe danie – zawiera porcje białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Smakuj na zdrowie 🙂
Przepis na pastę znajdziesz tutaj Sprawdź Pastę z bobu
WYKONANIE:
- Zmiel siemię w młynku do kawy, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 10 min w celu zagęszczenia i utworzenia klejącego „żelka”
- Dodaj mąkę, babkę płesznik i żelek z siemienia, dokładnie wymieszaj, dodaj wodę – dolewaj powoli. W razie potrzeby zwiększ jej ilość.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem
- Piecz na rozgrzanej formie do gofrów (posmaruj odrobiną oliwy z oliwek).
- Podaj z pastą z bobu, rukolą i kukurydzą
Smacznego
Przepis na dwa gofry (czyli jedna porcja) zawiera:
- 237 kcal
- 9,6 g białka
- 38 g węglowodanów
- 6,5 g tłuszczu