Menu

Wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko – po treningu

8 października 2023
Wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko - po treningu
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 667,6 kcal
Białko 47 g
Tłuszcz 18,5 g
Węglowodany 77,5 g

Składniki

  • tofu naturalne - 180 g (100 g na kluski i 80 g na sos)
  • skrobia ziemniaczana - 30 g
  • mąka pszenna - 30 g
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • erytrytol - 1 łyżeczka
  • sól jodowana - 1 szczypta
  • napój sojowy - 150 ml (50 ml na kluski i 100 ml na sos)
  • białko wegańskie - vegan blend, polecam Plantforce o smaku waniliowym
  • jeżyny mrożone - 2 garście
  • mięta świeża - 1 garść (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Tofu podzielić - 100 gramów na kluski, 80 g na sos.
  2. Zblendować tofu z sokiem z cytryny, napojem sojowym (uwaga, dzielimy całość porcji) 50 ml (można zamienić na owsiany), solą i erytrolem
  3. Dodać mąkę i skrobię. Zblendować. Masa powinna być lepka i gęsta, jeśli tak nie jest, to dodać więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarda i sucha dodać więcej napoju roślinnego.
  4. Ugnieść dłońmi masę i formować małe kluseczki.
  5. Gotować we wrzątku, gdy będą gotowe wypłyną na powierzchnię. Wyjąć cedzakiem i ułożyć na talerz.
  6. Polać przygotowanym sosem - przepis na sos poniżej.
  7. ***Możesz wybrać dowolną odżywkę białkową, napój roślinny zamienić na mleko krowie, a jeżyny na dowolne inne owoce jagodowe.

Wysokobiałkowy posiłek po treningu ma nie tylko smakować. Przede wszystkim posiłek po treningu powinien dostarczać odpowiedniej ilości białka, w tym 3 g leucyny, niezbędnej do syntezy tkanki mięśniowej.

 

Kluski śląskie kojarzą Ci się tylko z tłustym daniem z mięsem, a Ty często po treningu wybierasz skyra lub jogurt sojowy i banana?

 

Kluski śląskie, jako że pochodzę ze śląska, w moim domu rodzinnym jedliśmy często. Nie lubiłam tych klusek. Zawsze był do nich gęsty sos, mięso i czerwona kapusta. Chciałam znaleźć na nie inny sposób – no i znalazłam! Wysokobiałkowe kluski śląskie są wartościowym daniem, a przepis możesz dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami.

Rynek zrewolucjonizowały produkty wysokobiałkowe przeznaczone dla sportowców. Pamiętaj jednak, że nie musisz korzystać tylko z gotowców. Wiele dań o wysokiej zawartości białka możesz przygotować sam(-a).

Jeśli znudziły Ci się już wysokoproteinowe gotowce, a kluski śląski jeszcze nie gościły na Twoim stole, to ten przepis zmieni Twoje nastawienie do nich. Wybitny smak odczaruje Twoje nudne posiłki po treningu i rozwinie Twoje umiejętności kulinarne.

 

kluski śląskie na słodko proteinowy

 

Wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko – po treningu

Przepis na sos do wysokoproteinowych klusek śląskich na słodko z jeżynami:

  1. Odjęte z całego opakowania 80 gramów tofu przełożyć do blendera.
  2. Dodać odżywkę białkową waniliową (najlepiej skorzystać z blendu, oczywiście można zamienić na inną odżywkę). Dodać garść jeżyn i napój sojowy (100 ml), całość zmiksować.
  3. Polać gotowe kluseczki sosem, dodać pozostałe jeżyny i listki mięty (opcjonalnie).

Koniecznie zerknij na inne posiłki idealne po treningu!

Przepis na wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko znajdzie się w moim e-b0oku – 30 pomysłów na posiłki po treningu. Zapisz się na listę oczekujących, aby otrzymać kod zniżkowy na jego zakup i już nigdy nie zastanawiać się, co zjeść po aktywności fizycznej!

Zapisuję się na listę oczekujących i chcę kod zniżkowy

 

lista zainteresowanych e-book 30 pomysłów na posiłek po treningu

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)