26 sierpnia 2018
Kolejna z kucharskich pozycji godnych polecenia. Paweł Ochman twórca blogaWeganon pełnego inspirujących przepisów.
Książka Pyszności z Roślin zawiera mnóstwo fajnych ciekawych przepisów – Bez jajek i nabiału – idealne dla osób z nietolerancjami, a także dla osób bedących na diecie bezmięsnej. Sama również korzystałam bardzo często z bloga i inspirowałam się mnóstwem prostych wypieków i pomysłów śniadaniowych.
Pyszności z roślin
We wstępie znajdziecie dokładne omówienie składników, z których korzystał autor. Spis miar i zamienników, które warto zastosować w swojej kuchni pozbywając się produktów odzwierzęcych. Książka jest wydana na grubym papierze, z dokładnym opisem proporcji do każdego przepisu, ilością porcji i czasem przygotowania, co również dodatkowo ułatwia zadanie. Ma grubą piękną okładkę, która przyciąga wzrok i sprawia, że książka nadaje się idealnie na prezent.
Przepisy
W środku znajdziecie zbiór prostych, niewymyślnych i bardzo smacznych przepisów, które bez trudu odtworzycie w domu. Na zdjęciach pokazałam Wam te, które szczególnie przypadły mi do gustu i po które sięgam często odtwarzając je według własnych inwencji twórczych.
Estetyka
To nas zdecydowanie różni. Zarówno książka, jak i blog, a także prowadzone przez autora social media obfitują w zdjęcia na ciemnym tle, w specjalnej szacie graficznej, która ogromnie różni się od mojego uwielbienia do jasnych nasyconych kolorów. Zdjęcia w książce są przeważnie ciemne i nie oddają dokładnie apetyczności przyrządzanego posiłku.
Inspiracje na Święta
W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi w środku znajdziecie naprawdę sporo takich przepisów, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Polecam
Polecam książkę. Jest prosta, czasami aż wydaje się nazbyt banalna, jednak pozwala na dobry start w kierunku kuchni roślinnej i rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności. Smaczne i zdrowe przepisy to pewnik 🙂