W moim gabinecie coraz częściej pojawiają się dzieci.... dzieci niejadki, bądź dzieci mające problem ze zbyt dużą ilością zjadanego jedzenia - szczególnie słodyczy.
By odczarować złe przyzwyczajenia, a tym samym nie tracić na smaku i atrakcyjności wielu składników i produktów uruchamiamy wyobraźnie podrasowaną wieloma inspiracjami i tworzymy zielone batoniki Shreka - czyli domowe batoniki z matcha i czekoladą.
Batony, mimo iż przepis zdaje się trudny, są naprawdę banalne w wykonaniu i smakują wyśmienicie!
DOMOWE ZIELONE BATONIKI SHREKA
WARSTA CZEKOLADOWA
WYKONANIE:
1. Zblenduj na gładko daktyle (jeśli wybierzesz suszone to musisz je najpierw namoczyć ok 30 minut
2. Dodaj roztopioną czekoladę, olej kokosowy, a także płatki migdałów, połącz w całość do uzyskania lepiej jednolitej masy.
3. Wyłóż masę do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem i włóż do zamrażarki na 30 minut.
WARSTWA ZIELONA
WYKONANIE:
1. Całość zblenduj (wcześniej namocz na noc kubek nerkowców) do uzyskania jednolitej masy.
2. Wyjmij bazę z zamrażarki i wyłóż na nią zieloną warstwę.
3. Włóż do zamrażarki na co najmniej 1h.
POLEWA
WYKONANIE:
1. Całość rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
2. Polej batony.
Batony świetnie smakują schłodzone, więc przetrzymuj je w lodówce, nie zjadaj wszystkich od razu - zamroź ;)
SMACZNEGO