Menu

Jak ze smakiem okiełznać strączki i uratować planetę? – Agata Szczebyło Be Strąk

21 stycznia 2024
Jak ze smakiem okiełznać strączki i uratować planetę? - Agata Szczebyło Be Strąk

Strączki są super wartościowe i smaczne! Niby każdy słyszał, niby każdy wie – ale wciąż o strączkach zbyt mało mówi się! 🙂

Zdecydowanie, od tych słów powinnam rozpocząć nagrywanie tego odcinka! Bardzo się cieszę, że główną rolę odegrała w nim moja gościni, specjalistka od strączków – Agata Szczebyło.

Agata Szczebyło – edukatorka żywieniowa; doktor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia człowieka, specjalistka w zakresie zrównoważonej konsumpcji żywności. Twórczyni projektu edukacyjnego Be Strąk, promującego częstsze jedzenie nasion roślin strączkowych. Kucharka-amatorka, gotuje głównie roślinnie i bez marnowania.

Agata jest niesamowita! Jej wiedza o strączkach, zrównoważonym rolnictwie, wpływie strączków i ich uprawy na środowisko jest ogromna i niemożliwa do przedstawienia podczas jednej rozmowy. Mam ogromną nadzieję, że Agata jeszcze wiele razy zagości w moim podcaście! A teraz, posłuchajcie co ma do powiedzenia w #114 odcinku Paliwa z Roślin – Jak ze smakiem okiełznać strączki i uratować planetę?

 

Z Agatą Szczebyło Be Strąk rozmawiamy o:

  • zrównoważonym rolnictwie, suszo-oporności strączków i wiązaniu azotu w glebie
  • wpływie strączków na nasze zdrowie i kondycję planety
  • o królu strączków – Fasoli Piękny Jaś
  • możliwościach kulinarnych strączków
  • o tym, jak zacząć jeść strączki bez komplikacji jelitowych
  • i wielu innych kwestiach, których koniecznie musisz posłuchać!
  Poznaj Agatę i jej niezwykłe działania strączkowe:
 

Odcinki powstają w partnerstwie z marką suplementów diety Naturell,

która jest sponsorem podcastu Paliwo z Roślin

Naturell logo
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)