Chili sin carne
13 listopada 2018
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 280 g pomidorów
- 1 łodyga selera naciowego
- 60 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 120 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz, kumin, chili, słodka wędzona papryka w proszku, cynamon, oregano
- 200 ml bulionu warzywnego
- 10 ml oliwy z oliwek
Chili sin carne, wspaniałe danie na jesienne obiado – kolacje. Idealnie rozgrzewa, jest sycące i niezwykle aromatyczne.
Nie, chili nie musi być z mięsem, wspaniale sprawdza się tutaj roślinne źródło białka jakim jest fasola i kukurydza. Wystarczy dodać do dania kaszę lub ryż i mamy odpowiednio skomponowany posiłek. Użyłam szybkiego miksu kasz z pestkami dyni i suszonymi pomidorami, które smakują wspaniale – dostępne w lidlu.
CHILI SIN CARNE
WYKONANIE:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek
- smaż aż się zarumienią
- dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż 2-3 minuty
- odsącz fasolę (przelej wodą kilkukrotnie), to samo zrób z kukurydzą
- pokrój seler naciowy, papryki, pomidory (wcześniej obierz ze skórki)
- wrzuć wszystkie warzywa, kukurydzę i fasolę do garnka lub na patelnię i smaż
- zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy
- duś pod przykryciem 5-10 minut
- ugotuj kaszę
- podaj gorące, część możesz zamrozić (polecam zrobić więcej i przechować na czas, gdy „nie ma czasu” 🙂