Menu

Chili sin carne

13 listopada 2018
Chili sin carne
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 280 g pomidorów
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 60 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz, kumin, chili, słodka wędzona papryka w proszku, cynamon, oregano
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 10 ml oliwy z oliwek

Chili sin carne, wspaniałe danie na jesienne obiado – kolacje. Idealnie rozgrzewa, jest sycące i niezwykle aromatyczne.

Nie, chili nie musi być z mięsem, wspaniale sprawdza się tutaj roślinne źródło białka jakim jest fasola i kukurydza. Wystarczy dodać do dania kaszę lub ryż i mamy odpowiednio skomponowany posiłek. Użyłam szybkiego miksu kasz z pestkami dyni i suszonymi pomidorami, które smakują wspaniale – dostępne w lidlu.

CHILI SIN CARNE

WYKONANIE:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek
  • smaż aż się zarumienią
  • dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż 2-3 minuty
  • odsącz fasolę (przelej wodą kilkukrotnie), to samo zrób z kukurydzą
  • pokrój seler naciowy, papryki, pomidory (wcześniej obierz ze skórki)
  • wrzuć wszystkie warzywa, kukurydzę i fasolę  do garnka lub na patelnię i smaż
  • zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy
  • duś pod przykryciem 5-10 minut
  • ugotuj kaszę
  • podaj gorące, część możesz zamrozić (polecam zrobić więcej i przechować na czas, gdy „nie ma czasu” 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)