Menu

Kimchi czyli fermentowane i kiszone warzywa po koreańsku

12 lutego 2019
Kimchi czyli fermentowane i kiszone warzywa po koreańsku
Czas przygotowania: 10 minut + kiszenie i czas na chłodzenie sosu
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 732,5 kcal
Białko 34,8 g
Tłuszcz 5,4 g
Węglowodany 167,9 g

Składniki

  • 1,5 kg kapusty pekińskiej (waga z głąbem, który należy odkroić)
  • 4 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 pęczki szczypiorku
  • 3 łyżki soli jodowanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej (wykorzystałam 60 g ryżu, który zmieliłam w młynku do kawy)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 szklanki wody
  • 40 g ostrej papryki
  • 20 g słodkiej papryki
  • 10 g granulowanego czosnku
  • 15 g proszkowanego imbiru

KIMCHI to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Bardzo proste w wykonaniu, smakiem przypomina nasze rodzime kiszonki, jednak w oryginalne jest o wiele bardziej ostre i aromatyczne, gdyż do kiszenia prócz soli używamy ostrej papryki, odrobiny słodzika, imbiru i czosnku. Masz tutaj pełną dowolność składników, które możesz wykorzystać: zielony ogórek, kalarepę, por, pietruszkę, seler, kombinuj i próbuj własnych smaków

 

Przepis na kiszone warzywa – wspaniałe kimchi

Kimchi czyli fermentowane i kiszone warzywa po koreańsku

 

WYKONANIE:

  • z kapusty wykrój głąb i całość pokrój na mniejsze kawałki
  • zasyp solą, dobrze ją wgnieć w kapustę i pozostaw na 2-3 godziny (ja swoją zostawiłam na całą noc)
  • w czasie oczekiwania na zmiękczenie kapusty przygotuj sos: wlej do garnka wodę, dodaj mąkę ryżową i cukier, gotuj do momentu zgęstnienia (masa musi przypominać kleik), pozostaw do wystygnięcia
  • odlej wodę z kapusty, pokrój marchew w cienkie paski, cebulę i szczypiorek w wąskie piórka lub kostkę – jak wolisz
  • do wystudzonego kleiku dodaj sos sojowy, paprykę ostrą i słodką, imbir i czosnek, dokładnie wymieszaj
  • przełóż do kapusty pociętą w słupki marchew, cebulę i szczypiorek, dodaj pastę
  • wymieszaj dokładnie pastę wcierając ją w warzywa, przełóż do zamkniętego pojemnika i zostaw w ciepłym miejscu na ok 5 dni
  • następnie przełóż do szklanego pojemnika i schowaj do lodówki, kimchi może stać bardzo długo – jak kiszone warzywa – jednak wątpię by wytrzymało, w ciągu tygodnia robię już drugą porcję 🙂

 

Kimchi - wykonanie

Kimchi - wykonanie

Kimchi - wykonanie

Kimchi - wykonanie

 

SMACZNEGO

Przepis na podstawie niesamowitej, niezastąpionej i pomysłowej MARTY DYMEK znanej wszystkim jako JADŁONOMIA oryginalny przepis

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)