Kiszona marchew z imbirem
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- (proporcje wedle uznania)
- marchew
- korzeń imbiru
- sok z cytryny
- sól
Uwielbiam kiszonki. Jeszcze w domu rodzinnym często gościły na naszym stole. Kapusta kiszona czy ogórki, to jedne z najlepszych przetworów mojej mamy – dobrze, że oddziedziczyłam dar do ich przyrządzania.
Kiszona marchew z imbirem przypomina mi w smaku plastry imbiru, które przegryza się podczas konsumowania sushi.
Jednak marchew bardziej chrupie, jest mniej ostra, ale o wiele bardziej wciąga…
Kiszona marchew z imbirem
WYKONANIE:
1. Marchew potnij za pomocą obieraczki lub nożyka do julienne.
2. Świeży korzeń imbiru zetrzyj na grubych oczkach.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Marchew umieść w misce, posyp solą, dodaj imbir i polej sokiem z cytryny.
5. Mocno ugniataj dłońmi, a następnie pozostaw przykrytą ręcznikiem miskę na ok 2 – 3 doby w celu ukiszenia.
6. Po tym czasie przenieś marchew do słoików i przechowuj w lodówce.
Pierwsza partia została zjedzona zanim trafiła do słoiczków – cóż… w trakcie deszczowych dni szukamy dodatkowego ogrzania brzuszków 🙂
SMACZNEGO