Menu

Kiszona marchew z imbirem

18 września 2017
Kiszona marchew z imbirem
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • (proporcje wedle uznania)
  • marchew
  • korzeń imbiru
  • sok z cytryny
  • sól

Uwielbiam kiszonki. Jeszcze w domu rodzinnym często gościły na naszym stole. Kapusta kiszona czy ogórki, to jedne z najlepszych przetworów mojej mamy – dobrze, że oddziedziczyłam dar do ich przyrządzania.

Kiszona marchew z imbirem przypomina mi w smaku plastry imbiru, które przegryza się podczas konsumowania sushi.
Jednak marchew bardziej chrupie, jest mniej ostra, ale o wiele bardziej wciąga…

Kiszona marchew z imbirem 

WYKONANIE:
1. Marchew potnij za pomocą obieraczki lub nożyka do julienne.
2. Świeży korzeń imbiru zetrzyj na grubych oczkach.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Marchew umieść w misce, posyp solą, dodaj imbir i polej sokiem z cytryny.
5. Mocno ugniataj dłońmi, a następnie pozostaw przykrytą ręcznikiem miskę na ok 2 – 3 doby w celu ukiszenia.
6. Po tym czasie przenieś marchew do słoików i przechowuj w lodówce.

Pierwsza partia została zjedzona zanim trafiła do słoiczków – cóż… w trakcie deszczowych dni szukamy dodatkowego ogrzania brzuszków 🙂

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)