Wegańskie kopytka z bobem i suszonymi pomidorami
22 lipca 2024
Przepis na 2 porcje, 1 porcja zawiera:
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 529 kcal |
Białko | 33 g |
Tłuszcz | 12 g |
Węglowodany | 80 g |
Składniki
- tofu naturalne 180g
- cytryna 2 małe szt.
- mąka ziemniaczana 60g
- pszenna mąka 20g
- mąka pszenna pełnoziarnsta 25g
- bób 300g (może być mrożony)
- olej rzepakowy 10g
- pomidory suszone (odsączone z zalewy) 35g
Sposób przygotowania
- Wrzuć tofu do blendera, dodaj sok z cytryn i sól.
- Zmiksuj na gładko. Dodaj mąki. Zmiksuj ponownie.
- Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką pszenną i ugniataj do momentu uzyskania elastycznego, nie klejącego się do dłoni ciasta.
- Podziel na trzy części i każdą roluj, następnie potnij na romby.
- Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do momentu wypłynięcia.
- W tym czasie ugotuj i obierz bób (możesz wykorzystać mrożony).
- Ugotowane kopytka wyłóż na talerz posmarowany oliwą.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj olej rzepakowy (lub zalewę z pomidorów suszonych) i podsmaż bób.
- Mieszaj delikatnie, ale uważaj by się nie przypalił, dodaj pokrojone suszone pomidory.
- Wyłóż kopytka na talerze, przełóż bób z suszonymi pomidorami i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Przepis na Wegańskie kopytka z bobem i suszonymi pomidorami
Sezon na bób się kończy, ale to nic nie szkodzi… Ten przepis zrobicie również poza sezonem, z mrożonego bobu.
A kopytka? O mamamija! Wyszły pyszne! Dodałam do nich mąkę pełnoziarnistą, aby obniżyć nieco ładunek glikemiczny posiłku. Dzięki płatkom drożdżowym mają jeszcze lepszy smak, niż te powszechnie znane. Serowe, miękkie, idealnie gumowe, nie rozpadają się i pasują idealnie na wytrawnie i słodko (ze zmianą kilku składników, ale to w przyszłości.
Przepis powstał we współpracy z marką suplementów diety Naturell. W każdy czwartek na moim instagramie – Sylwia Maksym znajdziesz nowe przepisy przeznaczone dla osób aktywnych, prowadzących diety roślinne.
Zapraszamy wraz z
Sprawdź wcześniejszy przepis na Bajgla z wysokobiałkowym twarożkiem:
Wyświetl ten post na Instagramie