Odpicowana tofucznica zmieniająca życie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 360,5 kcal |
Białko | 28,7 g |
Tłuszcz | 17,4 g |
Węglowodany | 25,6 g |
Składniki
- 180 g tofu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- sól kala namak, pieprz, kurkuma, chili - do smaku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- pomidorki koktajlowe
- dowolne kiełki (tutaj kiełki słonecznika)
Kiedyś unikałam wykorzystywania nazewnictwa zarezerwowanego dla osób prowadzących standardową dietę mięsną, podczas nazywania roślinnych przepisów bez mięsa i nabiału. Ale czasami się po prostu nie da! Zresztą, nazywajmy wszystko jak chcemy 🙂 Mamy pełną dowolność smaku, wyobraźni, zachcianek i składników – bardzo proszę 🙂
Bo…. jak i jakie znaleźć inne określenie na tofucznicę? Jajecznica bez jajek? No weź 🙂 To musi być po prostu TOFUCZNICA!
Czemu to tofu nie smakuje?
Wielokrotnie w podcastach opowiadam o swojej pierwszej przygodzie z tofu – fuuu! Smakuje jak chusteczka! Okropna, mokra chusteczka! Ale gadałam głupoty! 🙂 Tofu jest wspaniałe, ale trzeba je poskromić. Zawsze, każdemu składnikowi i potrawie daje „kilka podejść”. Chcę wykorzystać jego walory i możliwości na 100% i wiesz co? Całkiem nieźle mi to wychodzi 🙂
Tofucznica odmienia tofu!
Obecnie TOFU uwielbiam pod wieloma postaciami. Na słodko, słono, pikantnie i w ziołach, piekę je, smażę, blenduję, jem na zimno i surowo – w każdej propozycji może być ekstra. Ale w formie tofucznicy to po prostu smakowe, roślinne niebo 🙂 Serio, jak bum cyk cyk! Czemu ta tofucznica odmienia życie? Bo uczy Cię wykorzystywania przypraw, płatków drożdżowych i przede wszystkim warzyw – naprawdę tutaj jest pełna dowolność 🙂
Poznaj mój przepis na przepyszną
Tofucznicę z warzywami i płatkami drożdżowymi
WYKONANIE tofucznicy:
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę
- Dodaj pokruszone w palcach tofu, dolej wodę lub bulion warzywny
- Kiedy tofu wchłonie płyn dopraw kurkumą, pieprzem, solą kala namak i sosem sojowym
- Po 2-4 minutach pomidory koktajlowe (możesz je wcześniej przekroić na pół)
- Na koniec posyp tofucznicę płatkami drożdżowymi (naprawdę odmieniają jej smak!), dokładnie wymieszaj
- Podaj z kiełkami i ulubionym pieczywem (wskazówka: możesz zrobić z niego grzanki)
SMACZNEGO!
*dodatki (u mnie pomidory i kiełki) są uzależnione od Twoich preferencji, ale dodatek warzyw to OBOWIĄZEK 🙂
I co? Przekonałam Cię do tofu? Smakuje? Tofucznica jest ekstra, prawda? 🙂 Podziel się w komentarzu swoimi wrażeniami 🙂
Sprawdź smaczne, wartościowe i proste w wykonaniu diety roślinne: