Menu

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

23 stycznia 2020
Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 123,75 kcal
Białko 4,47 g
Tłuszcz 9,05 g
Węglowodany 9,95 g

Składniki

  • 300 g masła orzechowego (u nad domowy mix - laskowe, włoskie, nerkowce i migdały)
  • 133 g mąki ryżowej - 3/4 szklanki
  • 32 g świeżych daktyli - 8 sztuk
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 80%) - 1/2 tabliczki

Dawno nie gościły u nas słodkie wypieki, więc nadrabiamy banalnym pomysłem na błyskawiczne ciasteczka, które można zacząć przygotowywać, gdy goście przekraczają próg bramy wejściowej 🙂

Przepis na 20 sztuk, więc na pewno dla wszystkich wystarczy 🙂

 

Błyskawiczne ciasteczka wegańskie z masłem orzechowym

Błyskawiczne ciasteczka wegańskie z masłem orzechowym

 

WYKONANIE:
1. Masło i mąkę przekładamy do miski i łączymy.
2. Dodajemy pokrojone drobno daktyle i czekoladę, łączymy.
3. Wyrabiamy z masy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 17 minut w 180 stopniach – uwaga – szybko się przypalają.
5. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie, twardnieją po wystygnięciu.  Są  pyszne i bardzo wciągające.

Błyskawiczne ciasteczka wegańskie z masłem orzechowym

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)