Zaloguj się Koszyk (0)

Wegańskie kotlety z tofu

1 listopada, 2018
kotlety z tofu paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut

3 porcje
Kalorie: 202,5 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

180 g naturalnego tofu
1/2 cebuli
1 marchewka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki mąki z ciecierzycy
5 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
siemię lniane (2 łyżki) + ciepła woda
(lub 2 jajka jeżeli nie unikasz produktów zwierzęcych w swojej diecie)
 
PRZYPRAWY:
1/2 łyżkieczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli kuchennej jodowanej
 

Przed produkcją kotlecików ze strączków zawsze powstrzymywał nas ogrom pracy, który szacowaliśmy jako niesamowicie czasochłonny.

Moczenie ziaren, gotowanie fasoli czy ciecierzycy, mielenie, formowanie, pieczenie lub smażenie – o mammamija! 🙂

Tak tylko się nam wydawało, bo kotleciki z tofu są banalne w wykonaniu.

Potrzebujesz tylko podstawowych składników, które i tak zapewne masz w domu.

Kotleciki z tofu są bardzo aromatyczne, chrupiące dzięki mące z ciecierzycy (możesz też użyć dowolnej innej: pszennej, z kukurydzy, jaglanej) i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Jeżeli nie zależy Ci na tym aby były wegańskie, to zamiast tworzenia żelka z siemienia lnianego możesz użyć jajka.

 

Przepyszne kotlety z tofu/strong>

 

kotlety bezglutenowe

 

WYKONANIE:

  • Rozdrobnij widelcem tofu, zetrzyj marchew na grubych oczkach
  • Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, odstaw by wytworzyć żelek, który posłuży do związania masy – możesz użyć jajka
  • Dodaj pozostałe składniki (pestki,  przyprawy, poszatkowaną drobno cebulkę)
  • Dodaj żelek z siemienia lnianego lub jajo, oliwę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj
  • Dzięki dodatkowi oliwy do masy możesz usmażyć kotlety na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku
  •  

kotlety bodyidea

Podaj z dowolnymi dodatkami, nasza propozycja z fioletowymi ziemniakami i surówką wkrótce na blogu 🙂

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY