Zaloguj się Koszyk (0)

Wegańskie placki z cukinii

10 marca, 2018

Czas przygotowania: 45 minut

6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek

DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz

Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników - placki możesz wykorzystać również do mięsa - idealnie połączy się z rybą

 

WYKONANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut

  2. Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw

  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody,  dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego

  4. Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek 

  5. Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy

  6. Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

wege placki

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY