Menu

Wegańskie placki z cukinii

10 marca 2018
Wegańskie placki z cukinii
Czas przygotowania: 45 minut, 6 placuszków
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 250 kcal
Białko 4,75 g
Tłuszcz 9,65 g
Węglowodany 35 g

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ciepła woda
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • jogurt sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników – placki możesz wykorzystać również do mięsa – idealnie połączy się z rybą

 

WYKONANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut
  2. Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw
  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody,  dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego
  4. Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek
  5. Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy
  6. Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

 

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)