Zaloguj się Koszyk (0)

Aromatyczny hummus z czarnej ciecierzycy

9 listopada, 2017
hummus z czarnej ciecierzycy paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g czarnej cieciorki
2 łyżki tahini
5 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka kuminu
1 cytryna
sól
pieprz

Czarna ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów i zawiera jeszcze więcej błonnika niż klasyczna ciecierzyca, a więc jest odpowiednia dla osób walczących o smukłą sylwetkę i regulujących pracę jelit.
Ciecierzyca charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (IG =30), więc jest „bezpieczna” dla osób z problemami z glikemią. 100 g cieciorki pokrywa ok 70% zapotrzebowania na miedź oraz ponad 1000%  zapotrzebowania na równie ważny dla nas pierwiastek, jakim jest mangan.

 

Roślina ta nadaje się nie tylko do past czy hummusów, ale jest też doskonałym dodatkiem do wielu sałatek, zup kremów i bazą do aromatycznego curry z ryżem jaśminowym – przepisy w krótce.
Jej największym minusem jest czas gotowania, wynosi ok 2-3 godzin – ale biorąc pod uwagę kwestie zdrowotne i walory smakowe, warto.

 

Hummus z czarnej ciecierzycy

 

czarna cieciorka

 

Nasza propozycja hummusu jest niezwykle aromatyczna. Ma orzechowy posmak dzięki olejowi lnianemu i tahini, a także piękny zapach połączony z orientalnym smakiem dzięki kuminowi, który dodatkowo zadba o trawienie.

 

WYKONANIE:

     

  1. Zamocz ziarna cieciorki i pozostaw na 24 h
  2. Opłucz dokładnie (wcześniej możesz też zmienić wodę, np. po 12h) i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5h – zalej wrzątkiem
  3. Odcedź i przepłucz, wsyp do misy blendera
  4. Dodaj olej, tahini, sok z cytryny, przyprawy, dokładnie zmiksuj

 

Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym szczelnie pojemniku – najlepiej szklanym do 5 dni.
Świetnie smakuje z pieczywem, ale i z surowymi warzywami.

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY