Co warto mieć w lodówce? – zawartość lodówki dietetyczki sportowej
16 października 2023
Chcesz jeść zdrowo i mieć lepsze wyniki w sporcie?
Zacznij od zakupów i dobrego wyposażenia lodówki. To co masz w lodówce, będzie na Twoim talerzu. Zatem, warto w lodówce przechowywać różnorodne produkty, które zapewniają dostęp do świeżych składników i umożliwiają przygotowanie zdrowych posiłków. Poniżej znajdziesz listę produktów, które warto mieć w lodówce:- Warzywa – od sałat, szpinaku, papryki, warzyw korzeniowych, aż po paprykę. Pomidory warto przechowywać poza lodówką. W lodówce tracą swój smak i stają się wodniste.
- Owoce – jabłka, gruszki, awokado, winogrona, cytrusy, owoce jagodowe zawierają dużo witaminy C. Aby nie doszło do jej nadmiernego utleniania trzymaj owoce w lodówce, nie poza nią.
- Jaja – dostęp do dobrego produktu, z którego przygotujesz wiele wspaniałych dań. Pamiętaj aby umyć jajka dokładnie przed włożeniem do lodówki.
- Mleko i produkty mleczne – wybierz odtłuszczony nabiał. Ser mozzarella light, chudy twaróg, żółty ser o niższej zawartości tłuszczu. Przechowuj w lodówce wartościowe jogurty naturalne i kefiry – wzbogacają Twoją mikroflorę i pracują nad odpornością organizmu dzięki zawartości baterii probiotycznych.
- Roślinne zamienniki nabiału – tofu, napoje roślinne (sojowe, z orzechów i strączków), jogurty sojowe. To genialne dodatki, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni.
- Mięso i ryby – warto trzymać w zamkniętych pojemnikach w lodówce, aby uniknąć skażenia i zachować świeżość.
- Sosy i przetwory pomidorowe – urozmaicą Twoje dania. Gulasze, curry, zupy krem, wartościowe dania jednogarnkowe.
- Jadalne oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, powinny być przechowywane w lodówce lub w chłodnym miejscu.
- Mielone siemię lniane – dzięki przechowywaniu w lodówce w szczelnym słoiku nie straci swoich właściwości.
- Ketchup, musztarada, majonez wegański – genialne dodatki, prawie do wszystkiego. Wyczarujesz nich pyszne sosy!
- Zioła i przyprawy – natka pietruszki, bazylika i mięta, warto przechowywać w lodówce, aby dłużej zachować ich smak i aromat.
Które warzywa warto mieć w lodówce?
Wiele warzyw można przechowywać w lodówce, ponieważ niskie temperatury pomagają zachować ich świeżość i przedłużyć okres przechowywania. Oto lista niektórych warzyw, które zazwyczaj przechowuje się w lodówce:- Sałatę, szpinak, rukolę i inne zielone liście przechowuje się w zamkniętych pojemnikach (najlepiej szklanych), aby zachować wilgoć.
- Marchewki można przechowywać w opakowaniach z wilgotną bibułką.
- Brokuły i kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, por, seler, marchew i pietruszka przechowuje się w w pojemnikach.
- Cebula i czosnek można przechowywać w chłodnej, ciemnej i suchej przestrzeni w lodówce.
- Brukselka i kapusta: Brukselkę można przechowywać w pojemnikach.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Niektóre warzywa, takie jak ziemniaki i bataty, powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu poza lodówką. Niskie temperatury mogą zmieniać ich smak i teksturę. Pomidory warto trzymać poza lodówką. W lodówce tracą smak.Jakie produkty warto mieć w lodówce i kuchennych szafkach?
Dla osób, które wolą oglądać i słuchać, niż czytać, mam video, które przygotowałam dwa lata temu. Niezmiennie aktualne i pomoże Wam zagospodarować przestrzeń w lodówce i szafkach.Jakie owoce warto mieć w lodówce?
Większość owoców można i należy przechowywać w lodówce. Po co przechowywać owoce w lodówce? Aby niknąć utleniania witamin (np. witamina C. nie jest termo-stabilna). Sprawdź więc jakie owoce warto schować do lodówki by zachować ich wartość.- Jabłka, gruszki, winogrona można przechowywać w zamkniętych pojemnikach
- Cytryny, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty można przechowywać w lodówce, zwłaszcza jeśli chcesz zachować je przez dłuższy czas.
- Owoce jagodowe najlepiej przechowuje się w lodówce w szklanych pojemnikach.
- Kiwi, liczi, morele, śliwki , brzoskwinie, morele- jeśli są dojrzałe to warto je przechowywać w lodówce
- Melony jeśli są możesz przechowywać je w lodówce, aby zwolnić proces dojrzewania. Czasami zaleca się przechowywanie ich poza lodówką, jeśli są jeszcze niedojrzałe, aby pozwalają im dojrzeć.
- Ananas i arbuz przekrojone schowaj do pojemników szklanych i włóż do lodówki
Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców?
Wystaw je w nasłonecznione miejsce, szybciej dojrzeją. Nie podgrzewaj ich za pomocą sztucznego ogrzewania. Trzymaj z daleka od sztucznego źródła światła i od kaloryfera.- Jabłka, morele, awokado, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, nektarynki, banany i dojrzałe pomidory wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców i warzyw
Co jest w lodówce dietetyczki sportowej?
Moja lodówka, to poniekąd spiżarnia. Trzymam w lodówce sporo puszek ze strączkami, przecierem pomidorowym i kukurydzą. Są też puszki z mleczkiem kokosowym, które są idealne do curry lub rice cakes. Obowiązkowo, w mojej lodówce, jako dietetyki sportowej, znajdują się: chudy nabiał – ser żółty light, chudy twaróg, jogurt naturalny- tofu i produkty sojowe – napój sojowy, jogurt sojowy
- pasty do pieczywa, naleśników, gofrów i tortilli
- warzywa – korzeniowe (marchew, pietruszka), liściaste (rukola, sałata rzymska), cukinia, bałkażan
- owoce – awokado, jabłka, gruszki, cytrusy, granat
- sosy, musztarda, ketchup, wege majonez, oliwa z oliwek
Sprawdź co zawiera lodówka dietetyczki sportowej
Wyświetl ten post na Instagramie
Czystość i higiena lodówki
Nie będę Was uczyć porządkowania w lodówce, ale chętnie pokażę co warto w niej trzymać i jak układać, aby nic się nie marnowało.
Zawartość lodówki jest podstawą do utrzymania dobrego zdrowia i prowadzenia zdrowej diety.
Pamiętaj, rozsądne zakupy, to pierwszy krok do zbilansowanej diety, witamin i minerałów, które wraz z pożywieniem możecie dostarczyć dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Aaby zachować porządek, to ułatwi Ci komponowanie posiłków. Na wyciągnięcie ręki, z przodu lodówki, muszą znajdować się produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia.
Jak rozsnądnie układać produkty w lodówce?
W mojej lodówce wygląda to tak:- górna półka to słoiki – kiszonki, pomidory suszone w zalewie, mielony mak, mielone siemię lniane
- kolejna półka – to produkty wegańskie – serki, roślinny tuńczyk, jogurty sojowe, piwo bezalkoholowe (które stoi od września), a także część warzyw przechowywana w szklanych pojemnikach.
- poniżej – mleczko kokosowe light w puszce, oliwki w słoikach, a także nabiał – ser żółty light, mozzarella light, grecka feta.
- wysuwane szuflady – to świeże warzywa i owoce – cytryny, jabłka, daktyle w pudełkach papierowych, szpinak, rukola, gotowane buraki pakowane próżniowo, cebula, czosnek. Nie wyjmuję ich z folii, jeśli zjadam tego samego dnia lub kolejnego, od momentu ich zakupienia. Jeśli mają leżeć dłużej, to zawsze owijam w woskowijki – tutaj o woskowijkach
- Na drzwiach lodówki znajdują się – musztardy, dżemy, sosy, pasty, oleje roślinne, napoje roślinne, świeżo mielona kawa, sok z kiszonego buraka, ketchup, a nawet jeden spód do pizzy.
Wyświetl ten post na Instagramie