Menu

Co warto mieć w lodówce? – zawartość lodówki dietetyczki sportowej

16 października 2023
Co warto mieć w lodówce? - zawartość lodówki dietetyczki sportowej

Chcesz jeść zdrowo i mieć lepsze wyniki w sporcie?

Zacznij od zakupów i dobrego wyposażenia lodówki. To co masz w lodówce, będzie na Twoim talerzu. Zatem, warto w lodówce przechowywać różnorodne produkty, które zapewniają dostęp do świeżych składników i umożliwiają przygotowanie zdrowych posiłków. Poniżej znajdziesz listę produktów, które warto mieć w lodówce:
  • Warzywa – od sałat, szpinaku, papryki, warzyw korzeniowych, aż po paprykę. Pomidory warto przechowywać poza lodówką. W lodówce tracą swój smak i stają się wodniste.
  • Owoce – jabłka, gruszki, awokado, winogrona, cytrusy, owoce jagodowe zawierają dużo witaminy C. Aby nie doszło do jej nadmiernego utleniania trzymaj owoce w lodówce, nie poza nią.
  • Jaja – dostęp do dobrego produktu, z którego przygotujesz wiele wspaniałych dań. Pamiętaj aby umyć jajka dokładnie przed włożeniem do lodówki.
  • Mleko i produkty mleczne – wybierz odtłuszczony nabiał. Ser mozzarella light, chudy twaróg, żółty ser o niższej zawartości tłuszczu. Przechowuj w lodówce wartościowe jogurty naturalne i kefiry – wzbogacają Twoją mikroflorę i pracują nad odpornością organizmu dzięki zawartości baterii probiotycznych.
  • Roślinne zamienniki nabiału – tofu, napoje roślinne (sojowe, z orzechów i strączków), jogurty sojowe. To genialne dodatki, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni.
  • Mięso i ryby – warto trzymać w zamkniętych pojemnikach w lodówce, aby uniknąć skażenia i zachować świeżość.
  • Sosy i przetwory pomidorowe – urozmaicą Twoje dania. Gulasze, curry, zupy krem, wartościowe dania jednogarnkowe.
  • Jadalne oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, powinny być przechowywane w lodówce lub w chłodnym miejscu.
  • Mielone siemię lniane – dzięki przechowywaniu w lodówce w szczelnym słoiku nie straci swoich właściwości.
  • Ketchup, musztarada, majonez wegański – genialne dodatki, prawie do wszystkiego. Wyczarujesz nich pyszne sosy!
  • Zioła i przyprawy – natka pietruszki, bazylika i mięta, warto przechowywać w lodówce, aby dłużej zachować ich smak i aromat.
Pamiętaj, że dbanie o higienę lodówki i regularnie sprawdzaj daty przydatności do spożycia produktów. Produkty z krótszą datą, wystawiaj do przodu. Dzięki temu szybciej po nie sięgniesz i unikniesz wyrzucania.  

Które warzywa warto mieć w lodówce?

Wiele warzyw można przechowywać w lodówce, ponieważ niskie temperatury pomagają zachować ich świeżość i przedłużyć okres przechowywania. Oto lista niektórych warzyw, które zazwyczaj przechowuje się w lodówce:
  • Sałatę, szpinak, rukolę i inne zielone liście przechowuje się w zamkniętych pojemnikach (najlepiej szklanych), aby zachować wilgoć.
  • Marchewki można przechowywać w opakowaniach z wilgotną bibułką.
  • Brokuły i kalafior, papryka, cukinia, bakłażan, por, seler, marchew i pietruszka  przechowuje się w w pojemnikach.
  • Cebula i czosnek można przechowywać w chłodnej, ciemnej i suchej przestrzeni w lodówce.
  • Brukselka i kapusta: Brukselkę można przechowywać w pojemnikach.
 

Czego nie przechowywać w lodówce?

Niektóre warzywa, takie jak ziemniaki i bataty, powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu poza lodówką. Niskie temperatury mogą zmieniać ich smak i teksturę. Pomidory warto trzymać poza lodówką. W lodówce tracą smak.  

Jakie produkty warto mieć w lodówce i kuchennych szafkach?

Dla osób, które wolą oglądać i słuchać, niż czytać, mam video, które przygotowałam dwa lata temu. Niezmiennie aktualne i pomoże Wam zagospodarować przestrzeń w lodówce i szafkach.      

Jakie owoce warto mieć w lodówce?

Większość owoców można i należy przechowywać w lodówce. Po co przechowywać owoce w lodówce? Aby niknąć utleniania witamin (np. witamina C. nie jest termo-stabilna). Sprawdź więc jakie owoce warto schować do lodówki by zachować ich wartość.
  • Jabłka, gruszki, winogrona  można przechowywać w zamkniętych pojemnikach
  • Cytryny, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty można przechowywać w lodówce, zwłaszcza jeśli chcesz zachować je przez dłuższy czas.
  • Owoce jagodowe najlepiej przechowuje się w lodówce w szklanych pojemnikach.
  • Kiwi, liczi, morele, śliwki , brzoskwinie, morele- jeśli są dojrzałe to warto je przechowywać w lodówce
  • Melony jeśli są możesz przechowywać je w lodówce, aby zwolnić proces dojrzewania. Czasami zaleca się przechowywanie ich poza lodówką, jeśli są jeszcze niedojrzałe, aby pozwalają im dojrzeć.
  • Ananas i arbuz przekrojone schowaj do pojemników szklanych i włóż do lodówki
Pamiętaj, że niektóre owoce, takie jak banany, awokado i mango, dojrzewają lepiej poza lodówką. Przechowywanie ich w lodówce może spowodować, że stwardnieją lub utracą smak. Dlatego warto zwracać uwagę na indywidualne preferencje i dojrzałość owoców przed ich umieszczeniem w lodówce.  

Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw i owoców?

Wystaw je w nasłonecznione miejsce, szybciej dojrzeją. Nie podgrzewaj ich za pomocą sztucznego ogrzewania. Trzymaj z daleka od sztucznego źródła światła i od kaloryfera.
  • Jabłka, morele, awokado, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, nektarynki, banany i dojrzałe pomidory wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców i warzyw
 

Co jest w lodówce dietetyczki sportowej?

Moja lodówka, to poniekąd spiżarnia. Trzymam w lodówce sporo puszek ze strączkami, przecierem pomidorowym i kukurydzą. Są też puszki z mleczkiem kokosowym, które są idealne do curry lub rice cakes. Obowiązkowo, w mojej lodówce, jako dietetyki sportowej, znajdują się: chudy nabiał – ser żółty light, chudy twaróg, jogurt naturalny
  • tofu i produkty sojowe – napój sojowy, jogurt sojowy
  • pasty do pieczywa, naleśników, gofrów i tortilli
  • warzywa – korzeniowe (marchew, pietruszka), liściaste (rukola, sałata rzymska), cukinia, bałkażan
  • owoce – awokado, jabłka, gruszki, cytrusy, granat
  • sosy, musztarda, ketchup, wege majonez, oliwa z oliwek
 

Sprawdź co zawiera lodówka dietetyczki sportowej

 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 

Post udostępniony przez Sylwia Maksym (@sylwia.maksym)

   

Czystość i higiena lodówki

Nie będę Was uczyć porządkowania w lodówce, ale chętnie pokażę co warto w niej trzymać i jak układać, aby nic się nie marnowało.

Zawartość lodówki jest podstawą do utrzymania dobrego zdrowia i prowadzenia zdrowej diety.

Pamiętaj, rozsądne zakupy, to pierwszy krok do zbilansowanej diety, witamin i minerałów, które wraz z pożywieniem możecie dostarczyć dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Aaby zachować porządek, to ułatwi Ci komponowanie posiłków. Na wyciągnięcie ręki, z przodu lodówki, muszą znajdować się produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia.

Jak rozsnądnie układać produkty w lodówce?

W mojej lodówce wygląda to tak:
  1. górna półka to słoiki – kiszonki, pomidory suszone w zalewie, mielony mak, mielone siemię lniane
  2. kolejna półka – to produkty wegańskie – serki, roślinny tuńczyk, jogurty sojowe, piwo bezalkoholowe (które stoi od września), a także część warzyw przechowywana w szklanych pojemnikach.
  3. poniżej – mleczko kokosowe light w puszce, oliwki w słoikach, a także nabiał – ser żółty light, mozzarella light, grecka feta.
  4. wysuwane szuflady – to świeże warzywa i owoce – cytryny, jabłka, daktyle w pudełkach papierowych, szpinak, rukola, gotowane buraki pakowane próżniowo, cebula, czosnek. Nie wyjmuję ich z folii, jeśli zjadam tego samego dnia lub kolejnego, od momentu ich zakupienia. Jeśli mają leżeć dłużej, to zawsze owijam w woskowijki – tutaj o woskowijkach
  5. Na drzwiach lodówki znajdują się – musztardy, dżemy, sosy, pasty, oleje roślinne, napoje roślinne, świeżo mielona kawa, sok z kiszonego buraka, ketchup, a nawet jeden spód do pizzy.
   
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)