Z racji na obecnie większą ilość wolnego czasu mogłam praktycznie od razu “pochłonąć” książkę, która jest na rynku totalną nowością.
EAT REAL FOOD autorstwa Carlos Rios to wielki HIT w Hiszpanii. Carlos Rios to uznany specjalista żywienia człowieka idietetyk o ogromnej wiedzy, który dzięki stworzeniu EAT REAL FOOD stał się popularnym twórcą nowego nurtu #realfooding który ma rzeszę swoich fanów.
Opisuje w swojej książce, naprawdę proste rady i zalecenia, które bez problemu może zastosować w swoim życiu każdy, komu dbałość o swoje dobro i przyszłość nie są obojętne.
WIEDZA “MEDYCZNA” DLA KAŻDEGO
Co znajdziemy w książce? Obszerny, przedstawiony w bardzo prosty sposób wstęp dotyczący fizjologii organizmu człowieka, biochemii składników odżywyczych, odrobiny rozszerzonej biologii i chemii. Uznałabym go za fajną powtórkę z przedmiotów medycznych, które miałam na wszystkich kierunkach studiów, które ukończyłam (fizjoterapia, dietetyka, kosmetologia). Carlos Rios podzielił bardzo trafnie żywienie na dwie grupy: SUPERPRZETWORZONE – jako te, których powinniśmy unikać i PRAWDZIWE JEDZENIE, które powinno być dla nas swoistym paliwem.
Obie grupy dokładnie charakteryzuje pod względem witamin, minerałów, ale i dodatków takich jak: konserwanty, spulchniacze, ilość dodatkowego cukru, soli, tłuszczy i ich rafinacji. Wspomina bardzo dokładnie o efekcie KAMUFLAŻU, który stosują producenci i sprzedawcy (nie, nie zamierzam Wam zdradzać czym jest dokładnie). Przede wszystkim autor objaśnił bardzo dokładnie wpływ wszelkich dodatków na nasze zdrowie i samopoczucie, których zmiany zapewne wielu z nas doświadcza.
MANIPULACJA, MARKETING, SOCIAL MEDIA
W książce Eat Real Food. Odkryj moc prawdziwego jedzenia i zacznij żyć (naprawdę) zdrowo przeczytaciacie również o biznesowych zabiegach, podprogowym działaniu na klienta, czy opłacaniu gwiazd, po to by stały się “twarzą produktu” – niekoniecznie zdrowego produktu. Ta książka otwiera oczy i uczy analizy. Podaje gotową receptę na zdrowie, samokontrolę i buduje świadomość. Nie nakazuje, nie zakazuje, ale proponuje podając niezbite argumenty.
WYSOKA JAKOŚĆ
Wiecie co mnie przekonało do niej w 100%? Książka stanowi dla mnie fajną powtórkę z wielu dziedzin dietetyki i gastronomii. Czyta się ją szybko, wręcz wciąga i nie pozwala poprzestać póki nie dobrniesz do końca rozdziału… a zaledwie po kilku wieczorach okazuje się, że przeczytałeś ją w całości. Jednak jej najwiekszą wartością jest OGROMNIE BOGATA LITERATURA, z której skorzystał autora do jej napisania. Brawo!
Mamy na rynku wiele świetnych książek, jednak przeczytacie w nich sporo sprzecznych informacji. W Eat Real Food. Odkryj moc prawdziwego jedzenia i zacznij żyć (naprawdę) zdrowo satysfakcjonuje mnie to, że Carlos Rios nie pozostał obojętny na najnowsze badania ze świata dietetyki. Otóż nie demonizuje m.in. słodzików (jak znajdziecie to u wielu autorów). Podkreśla wręcz, że tak np. zrównany z ziemią aspartam, wcale nie jest taki zły, jednak jak wszelkie dodatki do żywności – należy zachować w ich ilości zdrowy umiar. Podobnie nie nakłania do diety bezglutenowej, ale powołując się na wiele badań udowadnia, iż są osoby, u których wykluczenie/ograniczenie niektórych zbóż może przynieść efekt w postaci poprawy zdrowia i funkcjonowania jelit. Prócz czarnego i białego widzi inne barwy, a czytelnikom nakłada dobrze dobrane okulary.
Takich smaczków w ksiażce jest wiele. Dodatkowymi smaczkami są również proste przepisy, które możecie wykorzystać we własnej kuchni.
Kończę już swoją recenzję mam nadzieję pozostawiając Was w lekkim niedosycie, który zaspokoicie kupując własny egzemplarz.
Wydawnictwem odpowiedzialnym za wydanie książki w naszym kraju jest Wydawnictwo Znak Literatura Nowa i znajdziecie ją tutaj KLIK
Miłej lektury 🙂