Menu

Misja oszczędzanie – podejmij roślinne wyzwanie

2 stycznia 2023
Misja oszczędzanie - podejmij roślinne wyzwanie

Jak oszczędzać jedząc roślinnie?

Temat oszczędzania w dobie inflacji przewija się przez wiele internetowych blogów i porad. Mój blog nie jest miejscem na tematy ekonomiczne i biznesnowe, jednak gdy łączymy go z jedzeniem i troską o zdrowie, a także o środowisko, to jak najbardziej czuję się silna by o tym pisać i mówić.

Czy można oszczędzać na jedzeniu? Jak kupować by nie wydawać na artykuły spożywcze fortuny, a nadal dbać o zdrowie? Czy dieta roślinna jest tańsza od diety zawierającej mięso? Zapraszam do artykułu i wzięcia udziału w Misji Oszczędzanie organizowanej przez RoślinneJemy w akcji Roślinnego Wyzwania.

 
Spis treści
  • Roślinne Wyzwanie Misja Oszczędzanie
  • Czy kuchnia roślinna jest droższa niż standardowa dieta?
  • Jak kupować i gotować roślinnie by oszczędzać?
  • Co jeść na diecie roślinnej w Misji Oszczędzanie?
  • Roślinne Wyzwanie Misja Oszczędzanie – najlepszym sposobem na ewolucję Twojego talerza
 

Misja Oszczędzanie – Roślinne Wyzwanie RoślinnieJemy

Działania fundacji RoślinnieJemy to szerokie akcje mające na celu popularyzację diety bezmięsnej. 2023 rok zaczynamy Roślinnym Wyzwaniem pod hasłem Misja Oszczędzanie, dzięki któremu przekonasz się, że produkty roślinne są przepyszne, komponowanie dań z roślin proste, a roślinne zakupy naprawdę ekonomiczne.

Patronami akcji są

 

Czy dieta roślinna jest dla Ciebie dobrym rozwiązaniem? Przeczytaj mój artykuł:

 

Czy kuchnia roślinna jest droga?

Komponowanie zdrowego, nie tylko roślinnego menu może w obecnych czasach wydawać się finansowym wyzwaniem. Wszystkie produkty, z racji na wysoką inflację, kosztują więcej niż na początku roku 2022. Jednak nadal kuchnia roślinna, opierająca się na roślinach strączkowych, zbożach, warzywach, owocach i dobrych tłuszczach, jest ekonomicznym wyborem dla Twojego portfela.

Strączki, o których zapomina wiele konsumentów prowadzących dietę podstawową, należą do naprawdę tanich produktów. Rośliny strączkowe to wartościowe produkty. Zawierają 15-30 gramów białka w 100 gramach, kosztują około 8-13 zł za 1 kilogram. Dostarczają witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu. Połączone ze produktami zbożowymi tworzą wartościową bazę posiłku i dostarczają pełnowartościowego białka.

Co możesz z nich przygotować? Spaghetti z zieloną soczewicą, niesamowitą lasagne z czerwoną soczewicą, obłędny gulasz z mielonym tofu, kukurydzą i fasolą pinto. Krótko smażona, wcześniej ugotowana al dente,  fasolka szparagowa w posypce z płatków migdałowych podana z ziemniaczanym puree ze szpinakiem, do tego kotlet z ciecierzycy lub jajko na miękko, to banalny, szybki ale niesamowicie smaczny obiad. Proste prawda?

Poszukaj kolejnych inspiracji w odcinku mojego podcastu Paliwo z Roślin, który nagrałam z Karoliną Centkowką, koordynatorką Kampani Roślinne Wyzwanie:

 

Jak kupować i gotować by oszczędzać?

Zanim wybiorę się na zakupy zawsze korzystam z aplikacji, w których znajdują się bieżące gazetki do danych sklepów spożywczych. To pozwala mi oszczędzać, a dzięki temu gotować ekonomicznie i nadal wartościowo, zdrowo i smacznie.

Oduczyłam się kupowania względem potrzeb i wymyślnych przepisów. Nie tworzę listy zakupów, a zawsze wybieram się na zakupy z misją zakupienia produktów przecenionych. Mam ochotę na pieczone warzywa z sosem z ciecierzycy? Mniam! Wybieram te, które są w lepszej cenie. Jeśli bakłażan kosztuje 16 zł / kg to wybieram cukinię, która jest przeceniona na 6 zł/ kg. Gdy nie znajduję warzyw w dobrej cenie (lub jakości) to wybieram warzywa mrożone, które zimą są często o wiele tańsze niż te świeże (a nadal wartościowe, chrupiące i smaczne).


Jak oszczędzać na zakupach?

Aplikacje i gazetki naprawdę ułatwiają oszczędne kupowanie. Uwielbiam wszelkie promocje w stylu 2+1, szczególnie na produkty roślinne. Kupuję ich wtedy więcej (np. tofu) i przechowuję w zamrażarce. Wiele sklepów wprowadza też promocje, w trakcie których cena bazowa produktu ulega zmniejszeniu o ok. 30-80% z racji na kończącą się datę przydatności do spożycia. Tak, kupuję produkty i również chowam do zamrażarki. Dzięki temu zawsze mam pod ręką „gotowca” w stylu roślinnego burgera, klopsików, czy kiełbasek. W dłuższej perspektywie takie zakupy nie tylko pomagają oszczędzić pieniądze, ale również czas potrzebny na przygotowanie szybkiego dania po powrocie z pracy czy uczelni.

Chcesz oszczędzać na zakupach? Kup więcej warzyw i owoców wtedy, gdy jest na nie sezon. Lato i początek jesieni to najlepszy sposób na oszczędności. Kupuję wtedy hurtowe ilości borówek, jagód, malin, fasolki szparagowej, bobu, brukselki i mrożę. Zimą z przyjemnością chrupię borówki, które w tym samie czasie kosztują ponad 30 zł / kg, a ja zakupiłam je w cenie ok 14 zł / kg latem. To naprawdę oszczędność i dbanie z troską o to, by na talerzu zawsze znajdował się wartościowy produkt, który masz w domu dosłownie pod ręką.

Kupuj strączki, zboża, makarony, kasze i ryż, bakalie i orzechy w hurtowych ilościach. Opakowania zbiorcze są często tańsze, zawsze możesz podzielić wydatki na kilka osób i w ten sposób zadbać o zdrowie najbliższych. Strączki w puszkach też bywają dobrym rozwiązaniem – często jest na nie promocja w sklepach – wypatruj i oszczędzaj!

 

Co jeść na diecie roślinnej w Misji Oszczędzanie?

Jedz rośliny, nie oszczędzaj na zdrowiu, ale na zakupach! Jestem przekonana, że szybko zakochasz się w ich smaku i wielu innych walorach, której do tej pory były dla Ciebie nieznane.

Szukasz roślinnych inspiracji? Zapraszam Cię po przepisy, które tworzę:

Boisz się, że musisz kupić duże opakowanie rukoli czy szpinaku, zjesz garść i reszta się zmarnuje?

Ależ skąd! Z każdego listka możesz przyrządzić wspaniałe pesto. Wystarczy, że dodasz orzechy, oliwę i płatki drożdżowe nieaktywne, odrobinę soli i pieprzu, a uzyskasz obłędnie smaczny sos do makaronu, ryżu, kaszy i ziemniaków!

Jak i w co wyposażyć szafki i lodówkę by jeść roślinnie – zdrowo i oszczędnie?

Chcesz przejść na dietę roślinną, ale martwisz się o białko? Przeczytaj poniższy artykuł:


Roślinne Wyzwanie Misja Oszczędzanie najlepszym sposobem na ewolucję Twojego talerza

Roślinne żywienie to sposób na zdrowie, oszczędność, troskę o środowisko i zwierzęta. Menu opierające się na roślinach zyskuje nie tylko na popularności, ale jest poparte badaniami naukowymi. Dieta wegańska i wegetariańska odpowiednio skomponowania jest bezpieczna dla wszystkich osób, niezależnie od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Podkreślam – odpowiednio skomponowana, a właśnie tego nauczysz się dzięki wzięciu udziału w Roślinnym Wyzwaniu w Misji Oszczędzanie.

Jakie korzyści niesie za sobą dieta roślinna?

  • obniżenie ryzyka przedwczesnej śmierci o 25%
  • 32% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu krwionośnego
  • o 34% mniejsze ryzyko zgonu z powodów chorób nowotworowych
  • walka z kryzysem klimatycznym
  • zatrzymanie utraty bioróżnorodności
  • wsparcie lokalnych rolników poprzez zakup sezonowych warzyw i owoców

 

Jesteś sportowcem i też chcesz jeść roślinnie, ale boisz się, że nie źle skomponujesz dania około treningowe? Zapraszam po inspiracje:

 

Przekonałam Cię do wzięcia udziału w Misji Oszczędzanie? Na pewno! Nic nie tracisz, a jedynie zyskujesz! Czekam na Twoje komentarze, wnioski i spostrzeżenia, podziel się nimi ze mną.

Może masz jakieś pytania? Śmiało napisz do mnie, chętnie Ci pomogę – kontakt@sylwiamaksym.pl

 

Zapisz się na Roślinne Wyzwanie – Misja Oszczędzanie

SPODOBAŁ Ci się artykuł?

UDOSTĘPNIJ go dalej, tak aby inni też mogli czerpać PALIWO Z ROŚLIN.

Dziękuję, że wysyłasz dobrą wiedzę w świat!

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)