Od premiery omawianej pozycji minął już prawie rok. Od tego czasu przeczytałam ją od deski do deski i wielokrotnie powracam w celu sprawdzenia szczegółów.
Jest to zdecydowanie najlepsza pozycja literacja na rynku dotycząca dietetyki sportowej.
Dlaczego? Jakość treści, którą zapewnili bardzo dobrzy autorzy, merytoryka i obszerne zagadnienia decydują o jej jakości. Dietetyka Sportowa powstała pod redakcją Barbary Frączka, Jarosława Krzywańskiego oraz Huberta Krzysztofiaka.
Autorami poszczególnych działów są badzo dobrze znanami osobom interesującym się zagadanieniami dotyczącymi odżywiania sportowców m.in. prof. dr Hab. n. med. Artur Mamcarz, dr n. med. Daniel Śliż, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Łukasz Jaśkiewicz, mgr Urszula Somow, mgr Wojciech Zep.
Tak, książka jest duża. Tak, książka jest ciężka. Jednak nie po wielkości i ciężarze oceniamy jej zawartość. Wzbogacona o wiele grafik, tabel, wykresów i innych wizualmnych pomocy ułatwiających interpretację poszczególnych informacji. Bardzo bogata merytorycznie, przekazująca najświeższe dane potwierdzone badaniami naukowymi.
Moim zdaniem powinna znaleźć się na półce wszystkich dietetyków sportowych, lekarzy pracujących ze sportowcami, a także trenerów personalnych i sportowców poważnie podchodzących do swojego rozwoju, odżywiania i treningów.
Wspominając w swocial mediach, o tym że obecnie ją czytam, dostałam kilka zapytań o działy. Tak, omówiono dietę roślinną w sporcie i tak, omówiono dokładnie najpotrzebniejsze suplementy.
Nawet jeżeli któryś z działów Was nie interesuje, to możecie śmiało przewertować publikację poszukując tego, który zaspokoi Wasz głód literacki.
Mogłabym długo o niej pisać, jednak wolę odesłać Was do profesjonalnego opisu ksiązki – DIETETYKA SPORTOWA pochodzącego ze strony PZWL. To naprawdę dobrze wydane pieniądze, więc nawet nie zastanawiajcie się nad zakupem.
Poniższy opis pochodzi ze strony https://pzwl.pl/Dietetyka-sportowa,78924837,p.html
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
-
Trawienie i przemiana materii
-
Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
-
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
-
Biochemia wysiłku fizycznego
-
Bilans energetyczny
-
Planowanie aktywności fizycznej
-
Budowa i skład ciała
-
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
-
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
-
Wartość odżywcza produktów spożywczych
-
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
-
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
-
Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
-
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
-
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
-
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
-
Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
-
Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
-
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
-
Zaburzenia odżywiania
-
Alkohol a sport
DIETETYKA
-
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
-
Przygotowanie do wysiłku
-
Regeneracja powysiłkowa
-
Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
-
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
-
Kobieta sportowiec
-
Sportowiec z cukrzycą
-
Sportowiec wegetarianin
-
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
-
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
-
Psychologia i odżywianie
-
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
SUPLEMENTY DIETY
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
-
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
-
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
-
Metody oceny sposobu żywienia
-
Monitoring medyczny sportowców
-
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
-
Dieta osób aktywnych
-
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
-
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
-
Ciekawostki żywieniowe