Menu

Fasola z masłem orzechowym

29 sierpnia 2018
Fasola z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 274 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 8,8 g
Węglowodany 31,6 g

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła orzechowego

Dieta wegańska przez wiele osób uznawana jest za niedoborową. Nic bardziej mylnego. Roślinnych źródeł białka jest naprawdę pod dostatkiem. Wystarczy, że połączysz w jednym posiłku kilka składników zawierających wspomniany makroskładnik i otrzymasz pełen zestaw potrzebnych dla zdrowia aminokwasów.

Połączenie, które chcę Ci zaproponować jest idealny na diecie wegańskiej, gdyż zawiera białko, ale także i  żelazo zawarte w natce pietruszki. Dodatkowo znajdziesz tutaj kilka innych potrzebnych witamin i związków odżywczych zawartych w czosnku. Posiłek idealny :)Propozycję możesz wykorzystać do wszystkich dań – do kanapek, naleśników, do obiadu dodając kaszę, czy ryż, a także jako przekąskę w pracy (nie dodawaj tylko czosnku :))

Zerknij banalny w wykonaniu przepis:

 

Fasolka z masłem orzechowym

 

wykonanie:

  1. Przepłucz fasolkę konserwową i przełóż do naczynia (oczywiście możesz użyć surowej, którą najpierw odpowiednio długo musisz gotować).
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj drobno natkę pietruszki
  3. Połącz fasolkę z czosnkiem i natką, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło orzechowe.
  4. Dokładnie wymieszaj.

 

wskazówka: całość możesz zmiksować, otrzymasz wtedy przepyszną pastę, którą możesz wykorzystać na kanapki, do naleśników, czy tortilli.

wskazówka: zamiast czosnku możesz dodać syrop z agawy lub ksylitol, otrzymasz wtedy wersję na słodko (fasolka, słodzidło, masło orzechowe) – SMAKUJE RÓWNIE WYŚMIENICIE.

 

smacznego

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)