Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-22

Bezglutenowy domowy chleb z białej gryki - dwuskładnikowy

WegańskiWegetariańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 60 min. pieczenia + 60h moczenia ziaren

12 kromek
Kalorie: 113 = 1 kromka
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 21g

SKŁADNIKI

400 g kaszy gryczanej białej
woda


Rynek oferuje nam mnóstwo produktów bez glutenu, bez cukru czy jaj. Jednak "cudowności" *BEZ są przesycone dodatkowymi "zapychaczami" w postaci konserwantów, spulchniaczy i utrwalaczy. 

Osoby, które z racji na celiakię są zmuszone do wykluczenia glutenu też mają ochotę na pyszne pieczywo, a nie zawsze w okolicy, w której mieszkają znajduje się świetna piekarnia, która oferuje tego rodzaju wypieki.

Toteż wychodząc naprzeciw mamy dla Was przepis na pyszny chlebek - wiele razy już powtarzał się na poprzenim blogu, ten jednak bardziej udoskonaliliśmy ;)

Bezglutenowy chleb z białej gryki 

gryczany chlebek

WYKONANIE:

  1. Przepłucz ziarna białej gryki i zalej wodą - zostaw na 24 h
  2. Po tym czasie, odlej wodę, przepłucz i ponownie zostaw na 24 h
  3. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i zmiksuj z użyciem blendera na gładką masę.
  4. Dodaj sól i ulubione przyprawy (u nas mielony kumin, pieprz, tymianek)
  5. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pozotstaw na 12 h
  6. Po tym czasie wstaw chlebek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut

Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i zwartą miękką strukturę w środku. Niestety szybko twardnieje, ale można go pokroić i zamrozić.

gryka chleb

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 min. pieczenia + 60h moczenia ziaren

12 kromek
Kalorie: 113 = 1 kromka
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 21g

SKŁADNIKI

400 g kaszy gryczanej białej
woda


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN