Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa 2000kcal
Blog » Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa 2000kcal
14 stycznia 2021
Powołowa stycznia! A Ty jesteś w połowie swojego wyzwania roślinnego? Zostajesz na dłużej? No choooodź! zmotywuję Cię kolejną darmową dietą fleksitariańską – w tej wersji bez glutenu. ALe nadal na dobrym paliwie, tankujemy razem?
Kto powinien wyeliminować gluten ze swojego menu?
Dieta bezglutenowa skierowana jest przede wszystkim dla osób chorych na celiakię, a także uczulonych i nadwrażliwych na ten składnik. Polega ona na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten.
Niepokojące objawy celiakii:
Objawy celiakii / nietolerancji glutenu mogą być bardzo różne i często na pierwszy rzut oka trudne do skojarzenia z tego rodzaju przypadłościami. Objawy, które powinny Cię zaniepokoić, to m.in.:
biegunka lub zaparcia
wzdęcia
utrata wagi
niedokrwistość
osłabienie organizmu
pogorszony nastrój i złe samopoczucie
przewlekłe zmęczenie
bóle brzucha
zmiany skórne
Nie zalecam stosowania diety bezglutenowej Pacjentom, którzy nie mają stwierdzonej celiakii lub niecieliakalnej nadwrażliwości na gluten. Darmowa dieta fleksitariańska bezglutenowa może być dla Ciebie formą edukcji komponowania posiłków i rozszerzenia Twoich umiejętności kulinarnych. Oczywiście spełnia 100% zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy.Darmowa dieta fleksitariańska – bez glutenu – 2000kcal dostarcza:
Kalorie: 2000 kcal
Białko: 20% – 101g
Tłuszcze: 35% – 77,4g
Węglowodany: 45% – 237,5g
W tabelach znajdziesz kolejno:
PRODUKT – GRAMATURA PRODUKTU – MIARA KUCHENNA – KCAL PRODUKTU
Darmowa Dieta Fleksitariańska bez glutenu – 2000kcal
Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 1 dzień
1. ŚNIADANIE
CZEKOLADOWA KASZA JAGLANA Z OWOCAMI
– kasza jaglana
50.0
174.0
– Allnutrition Soy Protein Chocolate
30.0
1 porcja
109.8
– truskawki, mrożone
100.0
1 porcja (ok. 9-12 sztuk)
32.0
– migdały, płatki
20.0
2 łyżki
122.4
– banan
100.0
1 mała sztuka
97.0
RAZEM
300.0
535.2
Ugotuj kaszę jaglaną na sypko
Pokrój owoce i rozpuść odżywkę białkową w wodzie
Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj owoce i orzechy
2. II ŚNIADANIE
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
– banan
160.0
1 duża sztuka
155.2
– buraki gotowane, odsączone, bez soli
150.0
40.5
– kakao 16%, proszek
10.0
1 łyżka
45.9
– granat
100.0
1 mała sztuka
83.0
– mleko sojowe, naturalne, wzbogacone wapniem, wit. A i D
250.0
1 szklanka
75.0
– pasta orzechowa 100% – www.krukam.pl
25.0
1 łyżka (płaska)
140.0
RAZEM
695.0
539.6
Umyj buraka i pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha blendera
Wyjmij pestki z owocu granatu i wrzuć do blendera
Dodaj masło orzechowe (możesz użyć masła: z orzechów arachidowych, nerkowców, migdałów, sezamowego i z mieszanki orzechów – każde bez soli i cukru) i wodę
Dokładnie zmiksuj
3. OBIAD
WARZYWNE FRYTKI I BURGER ROŚLINNY
– Dobra Kaloria – Roślinny burger 100% natury
85.0
1 burger
271.1
– kalarepa
102.0
1 mała sztuka
33.7
– seler korzeniowy
225.0
0.5 dużej sztuki
67.5
– sałata rzymska
20.0
2 liść
3.4
– papryka czerwona, słodka
75.0
0.5 średniej sztuki
24.0
– oliwa z oliwek
8.0
1 łyżka
71.8
– koper ogrodowy
24.0
3 łyżki
7.9
RAZEM
539.0
479.4
Kalarepę i seler pokrój na słupki
Skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz, zioła)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut, po tym czasie włóż do piekarnika burgera i piecz kolejne 5 minut (po 2,5 na każdej ze stron)
W tym czasie pokrój sałatę, paprykę, skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz) i posyp koperkiem
4. KOLACJA
MAKARON Z PESTO I PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI
– makaron kukurydziany
50.0
178.5
– oliwa z oliwek
16.0
2 łyżki
143.5
– płatki drożdżowe nieaktywne
25.0
5 łyżek
83.4
– pietruszka, liście
40.0
1 pęczek
19.6
– cytryna
60.0
1 mała sztuka
24.0
– czosnek
12.0
2 średnie ząbki
18.2
– sól morska jodowana
6.0
1 łyżeczka
0.0
RAZEM
209.0
467.3
Natkę pietruszki należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Następnie należy bardzo drobno ją posiekać lub zmiksować w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
Wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać płatkami drożdżowymi.
Paliwo z Roślin w wersji wege, wegan i fleksi
Szukasz smacznych diet, które pomogą Ci jeść więcej roślin? Zapraszam do mojego sklepu po Paliwo z Roślin
Veganuary, a dieta Planetarna?
Nie musisz przechodzić od razu na weganizm! Nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich produktów, które do tej pory były na Twoim talerzu. Wiesz jakimi zasadami kieruje się dieta planetarna? Czy są Ci znane pojęcia takie jak fleksitarianizm, weganizm, wegetarianizm? Zapraszam Cię do przeczytania – jak zmienić swoją dietę na roślinną? i posłuchania Dieta Planetarna
Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 2 dzień
1. ŚNIADANIE
WEGAŃSKA SZAKSZUKA
– oliwa z oliwek
16.0
2 łyżki
143.5
– czosnek
20.0
2 duże ząbki
30.4
– pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce
250.0
1 szklanka
80.0
– cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli
80.0
0.5 szklanki
131.2
– jarmuż
40.0
2 garście
14.4
– płatki drożdżowe nieaktywne
25.0
5 łyżek
83.4
– szczypiorek
24.0
3 łyżki
8.2
RAZEM
455.0
491.1
Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, podsmaż.
Dodaj pomidory z puszki (mogą być świeże, możesz też użyć passaty lub przecieru) oraz przyprawy, wymieszaj, gotuj przez ok. 3 – 5 minuty.
Dodaj umyte i osuszone kawałki liści jarmużu (możesz zamienić na dowolne inne zielone sałaty). Gotuj przez ok. 2 minuty.
Wsyp ciecierzycę, dodaj płatki, sól, przykryj gotuj przez ok. 3 minuty – zerkaj by nie przypalić 🙂
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM JAŚMINOWYM
– mięso z piersi kurczaka, bez skóry
120.0
0.5 pojedyncza średnia pierś
117.6
– pieczarka biała
60.0
12.6
– papryka czerwona, słodka
75.0
0.5 średniej sztuki
24.0
– cukinia
60.0
10.2
– cebula
35.0
0.5 małej sztuki
11.6
– oliwa z oliwek
16.0
2 łyżki
143.5
– ryż jaśminowy
60.0
210.6
– pietruszka, liście
20.0
0.5 pęczek
9.8
RAZEM
446.0
539.9
Mięso i warzywa pokrój w kostkę
Nadziej na szpikulec do szaszłyków
Skrop oliwą i przypraw wedle uznania
Zgrilluj lub upiecz w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut
Podaj z ryżem jaśminowym
Dieta Fleksitariańska Darmowa Bez Glutenu 2000kcal – 3 dzień
1. ŚNIADANIE
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z JAJEM I OWOCAMI
– jaja kurze całe
50.0
1 sztuka (kl. wagowa M)
70.0
– mąka kukurydziana
25.0
87.0
– mąka ryżowa, biała
25.0
91.5
– mąka ziemniaczana
10.0
35.7
– oliwa z oliwek
2.0
1 łyżeczka
17.9
– maliny, mrożone
100.0
43.0
– czarne jagody, mrożone
100.0
51.0
– pasta orzechowa 100% – www.krukam.pl
15.0
1 łyżeczka (płaska)
84.0
RAZEM
327.0
480.1
Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać oliwę i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
Podaj z dodatkami
Przepis na naleśniki z kwestiasmaku.com
2. II ŚNIADANIE
KOKTAJL JAGODOWY BEZMLECZNY
– mleko sojowe, naturalne, wzbogacone wapniem, wit. A i D
255.0
1 szklanka
76.5
– nasiona chia, suszone
10.0
2 łyżeczki
48.6
– banan
100.0
1 mała sztuka
97.0
– czarne jagody, mrożone
150.0
0.5 opakowania
76.5
– orzechy laskowe
32.0
2 łyżki
213.1
– syrop klonowy
5.0
13.5
– laska wanilii
2.0
1 sztuka
0.0
RAZEM
554.0
525.2
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
3. OBIAD
MAKARON Z KREWETKAMI
– krewetki, mieszane gatunki, świeże
150.0
106.5
– oliwa z oliwek
8.0
1 łyżka
71.8
– makaron ryżowy
60.0
218.4
– pomidory, czerwone
300.0
1 duża sztuka
51.0
– pietruszka, liście
20.0
0.5 pęczek
9.8
– bazylia świeża
10.0
2.3
– chili w proszku
2.0
5.6
– cytryna
15.0
0.25 małej sztuki
6.0
– czosnek
6.0
1 średni ząbek
9.1
RAZEM
571.0
480.5
Czosnek podsmaż na oliwie Dodaj sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Dodaj krewetki. Gotuj całość około 2-3 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem, chili, skórką i sokiem z cytryny. Mieszaj z ugotowanym al dente makaronem ryżowym oraz natką pietruszki lub bazylią.
4. KOLACJA
KREM Z BROKUŁÓW Z MIGDAŁAMI I PARMEZANEM
– bulion jarzynowy
280.0
2 chochle
37.2
– ziemniaki
150.0
115.5
– szczypiorek
40.0
5 łyżek
13.6
– brokuły
150.0
46.5
– jogurt skyr, typu islandzkiego, naturalny
75.0
0.5 opakowania
55.5
– ser, parmezan
30.0
136.2
– migdały, płatki
20.0
2 łyżki
122.4
– sól morska jodowana
3.0
0.5 łyżeczki
0.0
– pieprz czarny
3.0
7.5
RAZEM
751.0
534.4
Na początku umyj wszystkie warzywa. Brokuły podziel na małe różyczki oraz obierz z odstających listków. Odetnij łodygi i pokrój je w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
Zagotuj bulion i wrzuć do niego ziemniaki. Po 10 min dodaj różyczki i gotuj przez kolejne 10-15 min. Zupę odstaw do ostygnięcia, a później zmiksuj w garnku. Ponownie zagotuj całość, pamiętają o dodaniu serka skyr. Dopraw solą, pieprzem i serem. Kiedy przełożysz jedną porcję na talerz, posyp ją szczypiorkiem.
Życzę Ci smacznego, tankuj dobre paliwo z roślin 🙂 Twoje zadowolenie, dostępność, prostota posiłków i szybkość ich wykonania są dla mnie najważniejsze. Mam nadzieję, że tymi propozycjami przekonam Cię do roślinnego gotowania i poznania moich kolejnych przepisów i jadłospisów.
Szukasz większej ilości pomysłów?
Nie chcesz ważyć produktów i pilnować kaloryczności?
Chcesz zaoszczędzić czas na sporządzanie listy zakupów i gotowanie?
Zachęcam Cię do zakupu moich roślinnych jadłospisów!
Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal
Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!