Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-26

Orzechowa granola z patelni - pyszna i odżywcza, idealna na śniadanie

WegańskiSłodki


Czas przygotowania: 15 minut

10porcji
Kalorie: 163, 7 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków orkiszowych
garść migdałów
garść wiórków kokosowych
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
2 łyżki chia
1 łyżka erytrolu
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego


Gdy pytam o najzdrowsze śniadanie to wiele osób odpowiada jednogłośnie - płatki, owsianka, czy granola. Niestety są też i takie osoby, które preferują Nesquicki, Liony, czy inne Cini Minis, a jak wiemy ze zdrowiem, siłą i naturalną żywnością niewiele mają wspólnego.

W internecie mnóstwo przepisów na zapiekane granole, z owocami, orzechami, wytrawne i w sumie ze wszystkim co tylko się nam zamarzy.

Z braku czasu postanowiłam wprowadzić szybszą wersję tego superdodatku, no i wyszło naprawdę świetnie. Granola jest chrupiąca, niezwykle aromatyczna. Idealna do jogurtu, owsianki, napoju roślinnego, saute do pochrupania, a także z ciepłą wodą jako dobry start na początku dnia.

Tak więc nie zwlekajcie z jej zrobieniem - naprawdę warto! Choćby dla niezwykłego aromatu, który roznosi się w domu :)

GRANOLA PEŁNA PYSZNOŚCI 

orkisz

zdrowa granola

WYKONANIE:

  1. Rozpuść na patelni olej kokosowy, rozgrzej do momentu roztopienia i pokrycia całej patelni
  2. Dodaj płatki, smaż przez 2-3 minuty często mieszając
  3. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez ok 10-12 minut - do momentu zarumienienia orzechów
  4. Wystudź i przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia - najlepiej szklanego słoiczka
  5. Przechowuj maksymalnie do 10 dni

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

10porcji
Kalorie: 163, 7 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków orkiszowych
garść migdałów
garść wiórków kokosowych
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
2 łyżki chia
1 łyżka erytrolu
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN