Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-12

Tofurnik zebra - czekoladowo waniliowy na bezglutenowym spodzie

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek słonecznika
1 duża łyżka kakao
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego

MASA TOFURNIKOWA:       
360 g naturalnego tofu
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
2 szklanki mleka kokosowego

CIEMNA MASA:
2 łyżki ciemnego kakao

JASNA MASA:
ziarena z 1 laski wanilii


Po ostatnim dziele tofurnikowym pozostajemy w tej samej tematyce, ale w nieco innej formie. Ten roślinny serniczek tak bardzo przypadł nam i gościom do gustu, że postanowiliśmy zrobić go w wersji "zebra". Jasna masa otrzymała dodatek w postaci wanilii, a czarna masa zyskała na kolorze dzięki dodatkowi gorzkiego kakao. Bazą do tofurnika zebra był nasz poprzedni przepis na TOFURNIK (klik)który odrobinę zmodyfikowaliśmy według potrzeb i dostępności produktów w szafkach.

Jest banalnie prosty w wykonaniu, a jeszcze bardziej efektowny w odbiorze :)

 

Tofurnik zebra - czekoladowo  waniliowy

z góry tofurnik

WYKONANIE – SPÓD

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko.
  2. Dodajemy do miksera pestki słonecznka, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca.
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju.
  5. Wkładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową.


WYKONANIE – MASA TOFURNIKOWA:

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski.
  2. Dodajemy puder z erytrolu (zmiksowany słodzik w młynku do kawy) mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy.
  4. Dzielimy masę na dwie równe (na oko) części i do pierwszej dodajemy ziarenka wanilii, do drugiej kakao.
  5. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego na przemian masę czarną i białą, po czym robimy łyżką różne zygzaki.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 10 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony).

zmiana mas

masa czarna i biała

czekoladkowy waniliowy tofurniczek

blondie dark tofurnik

zebra tofurniczek

tofurnika zdjęcie boczne

ciasta kawałek
Sernik nie jest zbyt słodki, doskonale odznacza się gorzkie kakao i aromatyczna wanilia. Spód jest dobrze zwarty i łatwo się kroi, nie przywiera do blaszki. Nasz sernik tym razem wzorowo popękał, szkoda było go polewać masą, więc zrezygnowaliśmy z jakichkolwiek dodatków.


SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek słonecznika
1 duża łyżka kakao
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego

MASA TOFURNIKOWA:       
360 g naturalnego tofu
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
2 szklanki mleka kokosowego

CIEMNA MASA:
2 łyżki ciemnego kakao

JASNA MASA:
ziarena z 1 laski wanilii


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN