Menu

Wegańskie lody czekośliwka

11 lutego 2019
Wegańskie lody czekośliwka
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 3731,3 kcal
Białko 35,9 g
Tłuszcz 203,6 g
Węglowodany 423,6 g

Składniki

  • 1 l mleka kokosowego (u nas Real Thai)
  • 3 słoiczki dżemu czekośliwka - ok 700 g dżemu
  • 20 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 6 mrożonych bananów
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 łyżek suszonego ziarna kakao

Domowe znaleziska pozwalają na uruchomienie wyobraźni… tak oto podczas przeprowadzki natknęliśmy się na zapomniane dawno dżemy, które wekowaliśmy w roku ubiegłym – boska czekośliwka (kakao, banan, śliwka).  Jako, że w naw prezencie mleko kokosowe (którego od dłuższego czasu nie było w naszej kuchni i którego używamy bardzo rzadko) postanowiliśmy zrobić domowe lody czekośliwka – tak, wyszły przepyszne!

 

Wegańskie lody o smaku czeko – śliwka

 

WYKONANIE:

  • Do blendera wrzucamy mrożone banany, przekładamy gęstą część śmietanki z mleka (mleko musi stać w lodówce przez noc) i dżem.
  • Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do dużej misy (porcja była ogromna – wystarczyła na 5 razy i obdarowanie najbliższych).
  • Do misy dodajemy odżywkę białkową, pokrojoną śliwkę i ziarna surowego kakao, mieszamy całość.
  • Przelewamy do foremki, którą wkładamy do lodówki na ok 3-4 h

 

Wegańskie lody czekośliwka

Wegańskie lody czekośliwka

 

Lody są niesamowicie kremowe, słodkie dzięki bananom i lekko kwaśne dzięki śliwce – oba smaki idealnie się równoważą.

Tym razem nie podaję wartości kalorycznej dla pojedynczej porcji, a dla całości lodów. Są tłuste, słodkie i kaloryczne, a więc nie przesadzajcie z ilością w miseczce 🙂

 

Smacznego 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)