Wegańskie lody czekośliwka
11 lutego 2019
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 3731,3 kcal |
Białko | 35,9 g |
Tłuszcz | 203,6 g |
Węglowodany | 423,6 g |
Składniki
- 1 l mleka kokosowego (u nas Real Thai)
- 3 słoiczki dżemu czekośliwka - ok 700 g dżemu
- 20 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 6 mrożonych bananów
- 5 suszonych śliwek
- 5 łyżek suszonego ziarna kakao
Domowe znaleziska pozwalają na uruchomienie wyobraźni… tak oto podczas przeprowadzki natknęliśmy się na zapomniane dawno dżemy, które wekowaliśmy w roku ubiegłym – boska czekośliwka (kakao, banan, śliwka). Jako, że w naw prezencie mleko kokosowe (którego od dłuższego czasu nie było w naszej kuchni i którego używamy bardzo rzadko) postanowiliśmy zrobić domowe lody czekośliwka – tak, wyszły przepyszne!
Wegańskie lody o smaku czeko – śliwka
WYKONANIE:
- Do blendera wrzucamy mrożone banany, przekładamy gęstą część śmietanki z mleka (mleko musi stać w lodówce przez noc) i dżem.
- Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do dużej misy (porcja była ogromna – wystarczyła na 5 razy i obdarowanie najbliższych).
- Do misy dodajemy odżywkę białkową, pokrojoną śliwkę i ziarna surowego kakao, mieszamy całość.
- Przelewamy do foremki, którą wkładamy do lodówki na ok 3-4 h
Lody są niesamowicie kremowe, słodkie dzięki bananom i lekko kwaśne dzięki śliwce – oba smaki idealnie się równoważą.
Tym razem nie podaję wartości kalorycznej dla pojedynczej porcji, a dla całości lodów. Są tłuste, słodkie i kaloryczne, a więc nie przesadzajcie z ilością w miseczce 🙂