Prawdziwy burger w wersji wegańskiej
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 448,3 kcal |
Białko | 28 g |
Tłuszcz | 20,7 g |
Węglowodany | 40,7 g |
Składniki
- burger Dobra Kaloria 1 sztuka
- bułka graham 1 sztuka 50 g
- sałata rzymska 10 g (1 liść)
- pomidor (plaster - 25 g)
- ketchup 15 g (łyżka)
- cebula czerwona 17,5 g (plasterek)
Zapewne kojarzycie już bardzo dobrze markę Dobra Kaloria. W wielu sklepach: Lidl, Biedronka, Rossmann, Kaufland, Auchan są dostępne ich batony. Od kilku miesięcy poszerzają również swój asortyment o produkty, które w strukturze przypominają mięso. Oczywiście są w 100% roślinne.
Dobra kaloria to też klopsiki, kiełbaski, a ostatnio nawet „mięso mielone” i „gyros” – dostępne w ofercie czasowej w sklepie Lidl.
Dobra Kaloria – roślinne niemięso – burger Dobra Kaloria
Wszystkie te produkty próbowaliśmy, moim zdaniem cena, skład i smak są na duży plus, ale nadal są to produkty przetworzone, które w swojej diecie stosujemy dość rzadko. Ich największym minusem jest spora ilośc sodu, który jak wiesz – powinniśmy ograniczyć w diecie do zalecanej maksymalnej porcji wynoszącej 1200-1500 mg.
Jednak, każdy z Was na pewno od czasu do czasu zmaga się z totalnym brakiem czasu, toteż właśnie w takich przypadkach burgery, klopsiki, kiełbaski itd są idealnym rozwiązaniem.
Chcę przytoczyć Wam dwie propozycje podania burgerów Dobra Kaloria.
Zaczniemy od ich składu:
Skład: woda, kiełki słonecznika, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, gluten pszenny, mąka amarantusowa, teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa), ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy, czosnek suszony, cebula smażona, sól kłodawska, pieprz czarny
Opakowanie: 170g/ 2 kotlety
Wartość odżywcza w 100g
- Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 2,4 g)
- Węglowodany 5,8 g (w tym cukry: 3g)
- Białko: 27 g
- Błonnik: 5,3 g
- Sól: 1,8 g
- Żelazo: 3 mg
- Magnez: 94 mg
- Potas: 326 mg
- Wit. B1: 0,25 mg
Jak je przyrządzać? Można usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, lub z niewielką ilością oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek.
Można też wrzucić na grilla elektrycznego lub upiec w piekarniku – i tę formę najbardziej preferuję (wraz z koletami podpiekam bułeczki)
Przejdźmy do propozycji.
BURGER BEZ MIĘSA – DOBRA KALORIA
WYKONANIE:
- piekarnij rozgrzeh do 180 stopni
- wyłoż blaszkę papierem, ułóż kotlety, piecz ok 10-12 minut (po 5-6 minut każda strona)
- po 5-6 minutach włóż przekrojne w pół bułeczki i również je podpiecz
- wyłóż bułeczki z piekarnika, połóż liść sałaty, plasterki pomidora, cebuli, dodaj ketchup
- wcinaj ze smakiem
SMACZNEGO
Inna propozycja:
Nie zawsze musi być to bułka.
Wystarczy ugotować kaszę / makaron/ ryż, połączyć z warzywami i dodać upieczonego burgera – posiłek gotowy w 15 minut 🙂