Menu

Prawdziwy burger w wersji wegańskiej

5 października 2019
Prawdziwy burger w wersji wegańskiej
Czas przygotowania: 12 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 448,3 kcal
Białko 28 g
Tłuszcz 20,7 g
Węglowodany 40,7 g

Składniki

  • burger Dobra Kaloria 1 sztuka
  • bułka graham 1 sztuka 50 g
  • sałata rzymska 10 g (1 liść)
  • pomidor (plaster - 25 g)
  • ketchup 15 g (łyżka)
  • cebula czerwona 17,5 g (plasterek)

Zapewne kojarzycie już bardzo dobrze markę Dobra Kaloria. W wielu sklepach: Lidl, Biedronka, Rossmann, Kaufland, Auchan są dostępne ich batony. Od kilku miesięcy poszerzają również swój asortyment o produkty, które w strukturze przypominają mięso. Oczywiście są w 100% roślinne.

Dobra kaloria to też klopsiki, kiełbaski, a ostatnio nawet „mięso mielone” i „gyros” – dostępne w ofercie czasowej w sklepie Lidl.

 

Dobra Kaloria – roślinne niemięso – burger Dobra Kaloria

DOBRA KALORIA – roślinne niemięso – burger Dobra Kaloria

Wszystkie te produkty próbowaliśmy, moim zdaniem cena, skład i smak są na duży plus, ale nadal są to produkty przetworzone, które w swojej diecie stosujemy dość rzadko. Ich największym minusem jest spora ilośc sodu, który jak wiesz – powinniśmy ograniczyć w diecie do zalecanej maksymalnej porcji wynoszącej 1200-1500 mg.

 

Jednak, każdy z Was na pewno od czasu do czasu zmaga się z totalnym brakiem czasu, toteż właśnie w takich przypadkach burgery, klopsiki, kiełbaski itd są idealnym rozwiązaniem.

Chcę przytoczyć Wam dwie propozycje podania burgerów Dobra Kaloria.

 

Zaczniemy od ich składu:

Skład: woda, kiełki słonecznika, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, gluten pszenny, mąka amarantusowa, teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa), ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy, czosnek suszony, cebula smażona, sól kłodawska, pieprz czarny

 

Opakowanie: 170g/ 2 kotlety

 

Wartość odżywcza w 100g

 

  • Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 2,4 g)
  • Węglowodany 5,8 g (w tym cukry: 3g) 
  • Białko: 27 g
  • Błonnik: 5,3 g
  • Sól: 1,8 g
  • Żelazo: 3 mg
  • Magnez: 94 mg
  • Potas: 326 mg
  • Wit. B1: 0,25 mg

 

Jak je przyrządzać? Można usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, lub z niewielką ilością oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek.

Można też wrzucić na grilla elektrycznego lub upiec w piekarniku – i tę formę najbardziej preferuję (wraz z koletami podpiekam bułeczki)

 

Przejdźmy do propozycji.

 

BURGER BEZ MIĘSA – DOBRA KALORIA

 

WYKONANIE:

  1. piekarnij rozgrzeh do 180 stopni
  2. wyłoż blaszkę papierem, ułóż kotlety, piecz ok 10-12 minut (po 5-6 minut każda strona)
  3. po 5-6 minutach włóż przekrojne w pół bułeczki i również je podpiecz
  4. wyłóż bułeczki z piekarnika, połóż liść sałaty, plasterki pomidora, cebuli, dodaj ketchup
  5. wcinaj ze smakiem

 

SMACZNEGO

 

Inna propozycja:

Nie zawsze musi być to bułka.

Wystarczy ugotować kaszę / makaron/ ryż, połączyć z warzywami i dodać upieczonego burgera – posiłek gotowy w 15 minut 🙂

Burger bez mięsa

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)