Menu

Bezglutenowe pierniczki z batatem – błyskawiczne, smaczne i chrupiące

18 grudnia 2017
Bezglutenowe pierniczki z batatem – błyskawiczne, smaczne i chrupiące
Czas przygotowania: 60 minut (wraz z pieczeniem), przepis na 80 małych pierniczków
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 24 kcal
Białko 0,5 g
Tłuszcz 0,25 g
Węglowodany 5 g

Składniki

  • 500 g batatów (waga przed ugotowaniem, po obraniu)
  • 2 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/4 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 12 daktyli świeżych (możesz użyć suszonych, ale dokładnie namocz przez zmiksowaniem)
  • 2 opakowania naturalnej przyprawy do piernika (uwaga na skład)
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta (owsiana, ryżowa, pszenna - jaką wolisz)

Czerpiąc z kulinarnych inspiracji przepisów Vegenerata Biegowego, czyli Przemka Ignaszewskiego, z którym mieliśmy okazję wspólnie gotować w Pole do popisu recenzja szalonych warsztatów kulinarnych

Trochę dodaliśmy, ciut odjęliśmy, dosypaliśmy i pokombinowaliśmy aby były bardziej nasze, więc możemy podsumować, iż ten przepis na 3 matki – Przemek, Radek i ja 🙂

Przejdźmy do konkretów. Przepis jest idealnym gdy nie macie czasu na wcześniejsze przygotowanie pierników. Te są chrupiące, miękkie w środku (jeśli zapieczecie je krócej) i niesamowicie aromatyczne. Sprawdź!

 

Bezglutenowe pierniki z batatem, mąką kasztanową i daktylami w roli głównej – pyszne, proste i szybkie w wykonaniu

 

WYKONANIE:

  1. Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w wodzie do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę.
  2. Daktyle miksujemy na gładką masę (jeżeli użyjesz suszonych to zalej je najpierw ciepłą wodą na 30 minut)
  3. Siemię lniane mielimy i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do momentu powstania klejącego glutka
  4. Do zmiksowanego batata i daktyli dodajemy sodę oczyszczoną, mąkę kasztanową, żelek z siemienia lnianego, mleko i przyprawę do piernika
  5. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  6. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką.
  7. Wycinamy pierniczki, które układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut

 

 

 

 

 

 

UWAGA: Uwaga, jeśli wolicie bardziej chrupiące to mozna piec dlużej, ale uwaga by nie spalić :):)

smacznego

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)