Bezglutenowe pierniczki z batatem – błyskawiczne, smaczne i chrupiące
18 grudnia 2017
Czas przygotowania: 60 minut (wraz z pieczeniem), przepis na 80 małych pierniczków
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 24 kcal |
Białko | 0,5 g |
Tłuszcz | 0,25 g |
Węglowodany | 5 g |
Składniki
- 500 g batatów (waga przed ugotowaniem, po obraniu)
- 2 szklanki mąki kasztanowej
- 1/4 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 12 daktyli świeżych (możesz użyć suszonych, ale dokładnie namocz przez zmiksowaniem)
- 2 opakowania naturalnej przyprawy do piernika (uwaga na skład)
- 4 łyżki siemienia lnianego
- mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta (owsiana, ryżowa, pszenna - jaką wolisz)
Czerpiąc z kulinarnych inspiracji przepisów Vegenerata Biegowego, czyli Przemka Ignaszewskiego, z którym mieliśmy okazję wspólnie gotować w Pole do popisu recenzja szalonych warsztatów kulinarnych
Trochę dodaliśmy, ciut odjęliśmy, dosypaliśmy i pokombinowaliśmy aby były bardziej nasze, więc możemy podsumować, iż ten przepis na 3 matki – Przemek, Radek i ja 🙂
Przejdźmy do konkretów. Przepis jest idealnym gdy nie macie czasu na wcześniejsze przygotowanie pierników. Te są chrupiące, miękkie w środku (jeśli zapieczecie je krócej) i niesamowicie aromatyczne. Sprawdź!
Bezglutenowe pierniki z batatem, mąką kasztanową i daktylami w roli głównej – pyszne, proste i szybkie w wykonaniu
WYKONANIE:
- Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w wodzie do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę.
- Daktyle miksujemy na gładką masę (jeżeli użyjesz suszonych to zalej je najpierw ciepłą wodą na 30 minut)
- Siemię lniane mielimy i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do momentu powstania klejącego glutka
- Do zmiksowanego batata i daktyli dodajemy sodę oczyszczoną, mąkę kasztanową, żelek z siemienia lnianego, mleko i przyprawę do piernika
- Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką.
- Wycinamy pierniczki, które układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut
UWAGA: Uwaga, jeśli wolicie bardziej chrupiące to mozna piec dlużej, ale uwaga by nie spalić :):)
smacznego