Menu

Chrupiący i mięciutki chleb z canihua

4 lutego 2018
Chrupiący i mięciutki chleb z canihua
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 143 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 8,5 g
Węglowodany 12 g

Składniki

  • 300 g canihua
  • 5 łyżek słonecznika
  • 3 łyżki chia
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Kolejna szansa dla odstawionego na szary koniec półki ziarna o nazwie canihua. O jego właściwościach pisałam tutaj CANIHUA, a także podawałam przepis na przepyszne ciasteczka tutaj CIASTECZKA Z CANIHUA I MARCEPANEM.

 

W produkcji i konsumpcji pojawiło się również leczo – opublikuję przepis na dniach.

Ziarno samo w sobie nie ma zbyt wyszukanego smaku, przypomina czarną komosę. Jednak ze względu na sporą zawartość białka i witamin postanowiliśmy wdrożyć ją do naszego menu, a w sumie wykorzystać zapas, który nagromadziliśmy z czystej ciekawości.

Jako, że ciasteczka wyszły naprawdę pyszne, pomyślałam, iż pieczywo może wyjść równie smaczne, nie myliłam się.

Chleb tuż po upieczeniu był bardzo chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Smak nie jest dominujący – dobrze komponował się z warzywami, guacamole i wegańskim serkiem violife.

Dziś ponownie konsumowaliśmy go na śniadanie – utrzymał idealnie wilgotność i miękkość środka. Dobrze się kroi – w miejscach gdzie nie docisnęłam zbyt mocno masy przed upieczeniem lekko się kruszy, jednak kilka okruszków go w żaden sposób nie dyskryminuje 🙂

Przejdźmy do przepisu.

 

Chlebek bezglutenowy z canihua, Chia i słonecznikiem

 

 

 

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

  1. Ugotuj ziarna canihua – zalej wodą i gotuj przez 5 minut bez przykrycia, następnie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut, wyłącz ogień i zostaw do momentu wchłonięcia całkowitego wody.
  2. Zmiksuj ziarna na gładką masę, dodaj sól, pieprz (+ swoje ulubione przyprawy, np. kumin czy oregano)
  3. Dodaj do masy olej, słonecznik i chia, dokładnie wymieszaj do połączenia składników i przełóż do podłużnej foremki.
  4. Bardzo mocno i dokładnie dociśnij masę i pozostaw pod przykryciem na ok 1h
  5. Po tym czasie wstaw chlebek do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 25 minut, następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut
  6. Chleb pozostaw do wystygnięcia- najlepiej na kratce, przykryty z góry ręcznikiem lnianym.
  7. Przechowuj owinięty w ręcznik – u nas jest 3 dzień i nadal pozostaje świeży (jutro pewnie już będzie zjedzony)

 

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)