Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 538,6 kcal |
Białko | 25 g |
Tłuszcz | 19,1 g |
Węglowodany | 77,5 g |
Składniki
- 1 duży burak
- 1 banan
- 5 śliwek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 350 ml napoju sojowego
- 20 gramów płatków jaglanych
Sposób przygotowania
- Buraka umyj i pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
- Śliwki (zamrożone nadają bardziej gęstą konsystencję) wrzuć do blendera razem z obranym ze skórki bananem.
- Dodaj do kielicha pestki dyni, kakao, płatki i zalej napojem roślinnym.
- Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
To się dopiero nazywa witaminowa bomba! Dla osób nieprzepadających za burakiem – obiecuję, jego smak w tej kompozycji jest niewyczuwalny.
Czekoladowe smoothie z buraka i śliwek
Koktajl zawiera 25 gramów białka – bez dodatku odżywki białkowej! Sprawdź poniżej, co kryje się w koktajlu:
Burak – skarbnica żelaza i kwasu foliowego, potas, do tego mnóstwo witamin – witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Buraki to doskonałe źródło potrzebnych pierwiastków dla osób, które nie jedzą mięsa, zawiera naturalnie występujące cukry (osoby z cukrzycą powinny na niego uważać, gdyż może gwałtownie podnieść poziom glukozy we krwi).
Kakao – magazyn magnezu, zawiera również chrom, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, sód, wit. C, a przede wszystkim jest nazywane naturalnym afrodyzjakiem.
Banan – źródło potasu, beta karotenu i słodkiego smaku!
Śliwka – w połączeniu z kakao daje niebiański duet 🙂 Dodatkowo jest bogata w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B.
Pestki dyni– wszyscy znamy je głównie z dużej zawartości cynku, ale to nie tylko włosy i paznokcie zyskają na ich konsumpcji. Pestki dyni zawierają również witaminy E, B1, B2 , B6, witaminy A, C , a także są bogatym źródłem są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych
Płatki jaglane – tutaj jako dodatek węglowodanów złożonych, naturalne w smaku, w połączeniu z w/w składnikami idealnie pęcznieją i nadają gęstej konsystencji. Wykorzystuje je na wiele sposobów, nie tylko do koktajli, ale również owsianek, placków, czy ciastek. Dodatkowe źródło witamin z grupy B i wapnia, fosforu, żelaza, a także cynku jest zawsze w cenie.
Białko, węglowodany, tłuszcze i…
Błonnik – dzięki temu, że sok z buraka nie został wyciśnięty, a zmiksowałam całą bulwę mamy koktajl pełen drogocennego błonnika!
SMACZNEGO I NA ZDROWIE! 🙂