Domowe batoniki Shreka
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 233 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 19 g |
Węglowodany | 16 g |
Składniki
- 8 łyżek płatków migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego (roztopiony)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 6 świeżych daktyli
- kubek moczonych nerkowców
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka herbaty matcha
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka erytrytolu
W moim gabinecie coraz częściej pojawiają się dzieci…. dzieci niejadki, bądź dzieci mające problem ze zbyt dużą ilością zjadanego jedzenia – szczególnie słodyczy.
By odczarować złe przyzwyczajenia, a tym samym nie tracić na smaku i atrakcyjności wielu składników i produktów uruchamiamy wyobraźnie podrasowaną wieloma inspiracjami i tworzymy zielone batoniki Shreka – czyli domowe batoniki z matcha i czekoladą.
Batony, mimo iż przepis zdaje się trudny, są naprawdę banalne w wykonaniu i smakują wyśmienicie!
DOMOWE ZIELONE BATONIKI SHREKA
WARSTA CZEKOLADOWA
WYKONANIE:
1. Zblenduj na gładko daktyle (jeśli wybierzesz suszone to musisz je najpierw namoczyć ok 30 minut
2. Dodaj roztopioną czekoladę, olej kokosowy, a także płatki migdałów, połącz w całość do uzyskania lepiej jednolitej masy.
3. Wyłóż masę do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem i włóż do zamrażarki na 30 minut.
WARSTWA ZIELONA
WYKONANIE:
1. Całość zblenduj (wcześniej namocz na noc kubek nerkowców) do uzyskania jednolitej masy.
2. Wyjmij bazę z zamrażarki i wyłóż na nią zieloną warstwę.
3. Włóż do zamrażarki na co najmniej 1h.
POLEWA
WYKONANIE:
1. Całość rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
2. Polej batony.
Batony świetnie smakują schłodzone, więc przetrzymuj je w lodówce, nie zjadaj wszystkich od razu – zamroź.
SMACZNEGO