Jabłkowy kuskus z pestkami dyni, chilli i cynamonem
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 387 kcal |
Białko | 10,6 g |
Tłuszcz | 12,8 g |
Węglowodany | 52,5 g |
Składniki
- 50g kaszy kuskus
- 150g słodkich jabłuszek
- 5 g oliwy z oliwek
- 15 g pestek dynicynamon
- chilli
Niezwykłe połączenia zawsze wychodzą niechcący. Wielbię lipiec. Natura jest wtedy najbardziej płodna. Szczególnie odczuwam to otrzymując często prezenty od sąsiadów moich Rodziców, którzy obdarowują nas jabłkami, cukinią, pomidorami, a my w zamian częstujemy ich wiśniami, ogórkami i malinami z własnego ogródka.
Tak oto otrzymaliśmy cały worek malutkich jabłuszek, o tak niezwykłym aromacie i smaku, iż od razu chcieliśmy schrupać wszystkie saute. Jednak rozsądek oczywiście szybko powiedział stop i przyszedł czas na rozmyślanie jak wykorzystać ich tak dużą ilość by nie częstowali się nimi nieproszeni goście (czytaj muszki owocówki).
W naszych śniadaniach często królują owsianki. Wykorzystujemy je również w posiłkach po treningowych. Czemu więc zamiast owoców jagodowych nie użyć jabłek? Otóż to! O to, to, to! W połączeniu z cynamonem, chilli, pestkami dyni i kaszą kuskus uzyskaliśmy niezwykły smak, który w zależności od potrzeby podrasowaliśmy odżywką białkową (w posiłku po treningowym), a także odrobiną oliwy do śniadania przed treningiem.
Przepis, który Wam prezentuję możecie wykorzystać na dowolny posiłek.
Kasza kuskus z jabłkiem, w wersji słodko-pikantnej
Wykonanie:
- kaszę zalej wrzątkiem i pozostaw do wchłonięcia wody, w porcji 1: 2
- wydrąż jabłka, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek (może być z dodatkiem chilli)
- zdejmij patelnię z ognia, dodaj pestki dyni, cynamon i chilli (ilość według uznania)
- podaj z kaszą * opcjonalnie możesz kaszę posypać nasionami chia
Smacznego