Najlepszy przepis na drożdżowe cynamonki
2 października 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 100 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (u nas sojowe, bo krowiego w lodówce nie mamy)
- szczypta soli
- 1 laska wanilii
- 20 g cynamonu (do posypki)
- 5 łyżek ksylitolu (do posypki)
To pierwszy taki przepis w historii naszego bloga – ola boga.
Dla tych, którzy nie muszą rezygnować z glutenu, ani jaj, a ich głowy są spokojne gdy na talerzu znajdzie się coś słodszego niż zwykle.
W pełni glutenowe i jajeczne cynamonki
Najważniejsze teraz są bułeczki, które podobno okazały się przecynamonkami.
Są banalne w wykonaniu, ochoczo rosną i rozsiewają piękny zapach cynamonu i przypieczonego cukru w całym domu.
WYKONANIE:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy zmielony ksylitol, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pozwalamy mu się rozpuścić w mleku.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ziarenka z laski wanilii, 2 jaja.
- Dokładnie mieszamy
- Wlewamy przestudzony mleczy rozwtór do sypkiej mieszanki i dokładnie mieszamy.
- Wyrabiamy dłońmi ciasto i pozostawiamy w przykrytej ręcznikiem misce na 1h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto, staramy się zrobić to równo – jak widać mnie nie wyszło 🙂
- Przesypujemy na ciasto wymieszany cynamon z cukrem i dokładnie rozprowadzamy pozostawiając jeden brzeg wolny – do zawinięcia.
- Kroimy ciasto w plastry i zawijamy w ślimaczki.
- Układamy na blaszce i ponownie pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 – 22 minuty.
- Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Jeśli zdążycie można zrobić polewę z lukru 🙂 – jeśli nie – nie trzeba – i tak smakują 🙂
SMACZNEGO