Omlet z mąki z ciecierzycy z warzywami
5 listopada 2018
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 1 szklanka (120 g) mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka (230 g) wody mineralnej gazowanej
- po łyżeczce: kumin, kurkuma, czosnek granulowany, lubczyk, sól jodowana, pieprz, słodka papryka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak (opcjonalnie)
Często moi Pacjenci będący na diecie roślinnej wspominają, iż tęsknią za puszystym omletem z jaj. Szybko spieszę wtedy z zakończeniem tej tęsknoty proponując im świetne rozwiązanie. Nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze smaczne i uniwersalne. Omlet smakuje na wytrawnie i na słodko – wszystko zależy od dodatków, które uwzględnicie w masie.
Omlet nie wymaga większej sprawności kulinarnej, przygotują go nawet Ci, którzy nie radzą sobie z naleśnikami 🙂
Dodatki, które proponuję do dania podwyższają dostępność białka, czyniąc danie pełnowartościowym – zdecydowanie polecam tym, którzy nadal nie potrafią zbilansować odpowiedniej ilości białka w diecie.
Przepis na omlet z ciecierzycy z warzywami
WYKONANIE:
- mąkę wsyp do misy
- dodaj: płatki drożdżowe (nadają serowego posmaku, zawierają dodatkowe białko, a także spulchniają ciasto), wodę, przyprawy (sól kala namak to czarna sól dająca smak jaja, nie musisz jej używać), sodę
- odstaw na 10-15 minut w celu spulchnienia masy
- rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
- wylej masę (powinna mieć konsystencję jak ciasto do naleśników)
- usmaż z obu stron (2-3 minuty)
Podaj z ulubionymi dodatkami, moja propozycja:
- jarmuż (żelazo, wapń, kwas foliowy, witaminy z gr.B), papryka czerwona (witamina C), cebula biała, boczniaki (dodatkowe źródło białka), pieczarki, marchew (witamina A)– usmażone na oliwie z oliwek, doprawione ulubionymi przyprawami