Orzechowa granola z patelni – pyszna i odżywcza, idealna na śniadanie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 163,7 kcal |
Białko | 5,6 g |
Tłuszcz | 8,2 g |
Węglowodany | 15 g |
Składniki
- 2 szklanki płatków orkiszowych
- garść migdałów
- garść wiórków kokosowych
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki chia
- 1 łyżka erytrolu
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Gdy pytam o najzdrowsze śniadanie to wiele osób odpowiada jednogłośnie – płatki, owsianka, czy granola. Niestety są też i takie osoby, które preferują Nesquicki, Liony, czy inne Cini Minis, a jak wiemy ze zdrowiem, siłą i naturalną żywnością niewiele mają wspólnego.
W internecie mnóstwo przepisów na zapiekane granole, z owocami, orzechami, wytrawne i w sumie ze wszystkim co tylko się nam zamarzy.
Z braku czasu postanowiłam wprowadzić szybszą wersję tego super dodatku, no i wyszło naprawdę świetnie. Granola jest chrupiąca, niezwykle aromatyczna. Idealna do jogurtu, owsianki, napoju roślinnego, saute do pochrupania, a także z ciepłą wodą jako dobry start na początku dnia.
Tak więc nie zwlekajcie z jej zrobieniem – naprawdę warto! Choćby dla niezwykłego aromatu, który roznosi się w domu 🙂
Domowa granola z patelni
WYKONANIE:
- Rozpuść na patelni olej kokosowy, rozgrzej do momentu roztopienia i pokrycia całej patelni
- Dodaj płatki, smaż przez 2-3 minuty często mieszając
- Dodaj pozostałe składniki i smaż przez ok 10-12 minut – do momentu zarumienienia orzechów
- Wystudź i przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia – najlepiej szklanego słoiczka
- Przechowuj maksymalnie do 10 dni
SMACZNEGO