Pieczone bataty z boczniakami w płatkach drożdżowych
24 września 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 442,5 kcal |
Białko | 17,5 g |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 70 g |
Składniki
- 200 g batatów
- 8g oliwy z oliwek
- 2 g rozmarynu
- 200 g boczniaków
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- garść natki pietruszki
- 5 łyżek płatków drożdżowych
Na pewno wielokrotnie nie masz pomysłu na obiad lub kolację.
Czasami po prostu nie masz ochoty na gotowanie. Jednak organizm nie rozumie takiego podejścia, bo domaga się żywienia – to normalne.
Co wtedy zrobić?
Najlepiej Otworzyć lodówkę i wyczarować posiłek z dostępnych składników. To właśnie wartościowe zerowaste w kuchni. Tak powstał jeden z naszych ulubionych obiadów, a czasami nawet i kolacji.
Pieczone bataty z boczniakami w płatkach drożdżowych
WYKONANIE:
- Bataty umyj, obierz i pokrój w frytki, talarki lub plastry – jak wolisz.
- Polej oliwą i dopraw do smaku – sól, pieprz, tymianek.
- Wstaw do piekarnika 180 stopni na 20 minut – w trakcie pieczenia kilka razy przemieszaj.
- Na oliwie usmaż cebulkę, pokrojone boczniaki, pod koniec smażenia dodaj czerwoną paprykę i płatki drożdżowe,
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Posyp natką pietruszki.
SMACZNEGO!