Menu

Pieczone bataty z boczniakami w płatkach drożdżowych

24 września 2017
Pieczone bataty z boczniakami w płatkach drożdżowych
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 442,5 kcal
Białko 17,5 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 70 g

Składniki

  • 200 g batatów
  • 8g oliwy z oliwek
  • 2 g rozmarynu
  • 200 g boczniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść natki pietruszki
  • 5 łyżek płatków drożdżowych

Na pewno wielokrotnie nie masz pomysłu na obiad lub kolację.
Czasami po prostu nie masz ochoty na gotowanie. Jednak organizm nie rozumie takiego podejścia, bo domaga się żywienia – to normalne.

Co wtedy zrobić?
Najlepiej Otworzyć lodówkę i wyczarować posiłek z dostępnych składników. To właśnie wartościowe zerowaste w kuchni. Tak powstał jeden z naszych ulubionych obiadów, a czasami nawet i kolacji.

Pieczone bataty z boczniakami w płatkach drożdżowych


WYKONANIE:

  • Bataty umyj, obierz i pokrój w frytki, talarki lub plastry – jak wolisz.
  • Polej oliwą i dopraw do smaku – sól, pieprz, tymianek.
  • Wstaw do piekarnika 180 stopni na 20 minut – w trakcie pieczenia kilka razy przemieszaj.
  • Na oliwie usmaż cebulkę, pokrojone boczniaki, pod koniec smażenia dodaj czerwoną paprykę i płatki drożdżowe,
  • Wymieszaj i dopraw do smaku.
  • Posyp natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)