Menu

Przepis na ciasto Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej

23 września 2017
Przepis na ciasto Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki siemienia lnianego - zmielonego
  • 5 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego
  • 1 l mleka kokosowego - stałej części
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szkl pudru z erytrytolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki agar agar
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • ziarenka z granatu

Długo przymierzałam się do zrobienia tego ciasta. Wcześniej cieszyłam oko zniewalającymi zdjęciami krążącymi w internecie, aż w końcu skusiłam się na kawałeczek w jednej z naszych ulubionych knajpek… był zdecydowanie zbyt słodki, a więc chciałam zrobić swoją wersję.
Zrobiłam. Jednak pierwsze ciasto zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach. Znaczy, że smakowało, co dało mi jeszcze większego kopa motywacyjnego. Tak więc po udanym debiucie potworzyłam kulinarne dzieło. Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia i opublikować przepis – ufff – tak, nadal smakuje 🙂

 

Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej

 

WYKONANIE:

BISZKOPT:

  1. rozmrażamy szpinak i dobrze odsączamy z wody
  2. mielimy siemię lniane i łączymy z wrzątkiem do powstania kleiku
  3. przesiewamy do miski wszystkie mąki
  4. dodajemy do mąk pozostałe sypkie produkty, łączymy
  5. dodajemy do mąk szpinak, olej, mleko, kleik z siemienia
  6. wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka) – w tym czasie przygotowujemy krem
  7. ciasto zostawiamy do wystudzenia
  8. przecinamy ciasto na pół odcinając górę – jeżeli się przypiekło najpierw odcinamy przypieczoną skorupkę
  9. rozdrabiamy w palcach odciętą część ciasta

 

 

 

KREM:

  1. wyjmujemy mleko z kartonika i przekładamy do miski – powinno stać w lodówce co najmniej 1 dobę i mieć konsystencję gęstej śmietany
  2. dodajemy zmielony erytrytol, wanilię i rozpuszczony agar agar
  3. łączymy za pomocą miksera i ubijamy na sztywno

 

 

 

LEŚNY MECH

  1. wykładamy masę kremową na ciasto
  2. dokładnie smarujemy pokrywając całe ciasto – najlepiej za pomocą silikowanej łopatki
  3. posypujemy rozdrobionym ciastem – można lekko docisnąc by ciasto lepiej się trzymało
  4. dekorujemy pestkami granatu
  5. wstawiamy do lodówki na min 2 h, a najlepiej na całą noc – uwaga ZNIKA 🙂

 

 

 

SMACZNEGO 



Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)