Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 2 duże bulwy selera (ilość zależy od przepisów, do których wykorzystasz selerybę
- 1 arkusz nori
- 3 łyżki sosu sojowego
- woda do wywaru
- sól
- pieprz
- mielone siemienia lnianego
- ciepła woda do utworzenia żelka z siemienia
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- płatki jaglane
- 1 opakowanie nori
- olej rzepakowy do smażenia
No to daliśmy się nieźle oszukać… a właściwie tylko połowicznie 🙂 Ja byłam pewna, że „to nie wyjdzie”, a Radek zapytał czy to mintaj? 🙂
Seleryba – czyli ryba z selera
Przepisów na selerybę w sieci krąży mnóstwo. Jak zwykle naczytałam się i naoglądałam i wybrałam swoją wersję, która błyskawicznie zrodziła się w głowie.
Seleryba jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią ości, a także dla wegan, którzy ze swojego menu wykluczają ryby. Jest również ciekawym smaczkiem dla wszystko jedzących – w końcu wszelkie smaki należy próbować 🙂
Dla nas to fajna opcja, szczególnie gdy odstawiłam całkowicie mięso, a po ryby sięgam sporadycznie.
Przejdźmy do przepisu:
Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan
WYKONANIE:
- Seler umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej półksiężyce
- Zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj do niej sos sojowy, sos rybny, liść laurowy, kumin, 1 połamany arkusz nori, sól, pieprz
- Wrzuć do wody seler i gotuj ok 20 – 25 min ( w zależności od grubości i wielkości plastrów) – seler nie może się rozgotować, musi być jędrny
- Wyjmij seler z wody i pozostaw do wystudzenia
- Przygotuj panierkę – zalej wrzątkiem zmielone siemię i mieszaj do powstania gęstej papki, dodaj przyprawy
- Do drugiej miseczki wsyp płatki jaglane, również z przyprawami – nie podaję proporcji płatków i siemienia bo wszystko zależy od wielkości selera i ilości kawałków, które pokroisz
- Potnij arkusze nori w równe plastry, owiń nimi kawałki selera
- Obtaczaj w siemieniu i płatkach i smaż na rozgrzanym oleju
- Jeśli nie usmażysz wszystkich kawałków możesz je zamrozić
Ryba – co nawet widać na zdjęciach naprawdę przypomina rybkę – i w wyglądzie i w smaku
Idealnie komponuje się z kiszoną kapustą z oliwą i pieprzem
SMACZNEGO