Śniadaniowe pancakes w wersji wegańskiej
25 maja 2020
Czas przygotowania: 18 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 362,1 kcal |
Białko | 10,8 g |
Tłuszcz | 4,5 g |
Węglowodany | 65 g |
Składniki
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szt banana (mocno dojrzały)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- kiwi
- borówki
- masło orzechowe
Przepisów na amerykańskie pancakes w sieci znajdziecie od groma. Bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez wszystkiego i jeszcze wegańskie. Brzmi conajmniej podejrzanie, ale jednak się da…
Długo pracowałam nad idealnym przepisem, ale w końcu wyszły. Są puszyste, przepyszne w smaku, lekko słodkie i smażą się naprawdę krótko.
Zapraszamy po przepis
Bezglutenowe wegańskie pankejki z owocami i masłem orzechowym
WYKONANIE:
- Mąkę przesiej, dodaj sodę, rozgniecionego banana, jogurt sojowy i mleko.
- Połącz wszystkie składniki za pomocą blendera i odstaw na czas przygotowania owoców i nakrycia stołu.
- Pokrój ulubione dodatki, przygotuj syrop klonowy / miód (jeśli używasz) / owoce/ masło orzechowe i na co masz ochotę – w końcu to królewskie śniadanie
- Nabieraj łyżką / chochlą ciasto i wlewaj na rozgrzaną patelnię – najlepiej o dużej średnicy by smażyć od razu po 3-4 sztuki placków
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony i przekładaj na talerz układająć warstwami według własnej kompozycji
SMACZNEGO