Wegańskie kotlety z tofu
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 202,5 kcal |
Białko | 11,4 g |
Tłuszcz | 10,2 g |
Węglowodany | 15 g |
Składniki
- 180 g naturalnego tofu
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 5 łyżek mleka roślinnego
- 2 łyżki oliwy
- siemię lniane (2 łyżki) + ciepła woda (lub 2 jajka jeżeli nie unikasz produktów zwierzęcych w swojej diecie)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli kuchennej jodowanej
Przed produkcją kotlecików ze strączków zawsze powstrzymywał nas ogrom pracy, który szacowaliśmy jako niesamowicie czasochłonny.
Moczenie ziaren, gotowanie fasoli czy ciecierzycy, mielenie, formowanie, pieczenie lub smażenie – o mammamija! 🙂
Tak tylko się nam wydawało, bo kotleciki z tofu są banalne w wykonaniu.
Potrzebujesz tylko podstawowych składników, które i tak zapewne masz w domu.
Kotleciki z tofu są bardzo aromatyczne, chrupiące dzięki mące z ciecierzycy (możesz też użyć dowolnej innej: pszennej, z kukurydzy, jaglanej) i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Jeżeli nie zależy Ci na tym aby były wegańskie, to zamiast tworzenia żelka z siemienia lnianego możesz użyć jajka.
Przepyszne kotlety z tofu/strong>
WYKONANIE:
-
- Rozdrobnij widelcem tofu, zetrzyj marchew na grubych oczkach
- Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, odstaw by wytworzyć żelek, który posłuży do związania masy – możesz użyć jajka
- Dodaj pozostałe składniki (pestki, przyprawy, poszatkowaną drobno cebulkę)
- Dodaj żelek z siemienia lnianego lub jajo, oliwę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj
- Dzięki dodatkowi oliwy do masy możesz usmażyć kotlety na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku
Podaj z dowolnymi dodatkami, nasza propozycja z fioletowymi ziemniakami i surówką wkrótce na blogu 🙂
SMACZNEGO